Ilie Lăcătușu provine dintr-o familie de credincioși

Ilie Lăcătușu s-a născut la data de 6 decembrie 1909 în satul Crăpăturile (județul Vâlcea), fiind al doilea copil – din cei șapte – al soților Marin și Maria Lăcătușu.

Aceștia erau țărani simpli, dar cu credință în Dumnezeu.

Tatăl său era cântăreț bisericesc, ceea ce a dus la apropierea sa de Biserică încă de la o vârstă destul de fragedă.

A studiat la Seminarul Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea, a absolvit Facultatea de Teologie din București.

A fost preot și la Parohia Osica de Jos din Caracal, iar mai apoi preot-paroh în satul Buicești din Olt.

A fost căsătorit cu Ecaterina Popescu, profesoară de meserie, și împreună au avut cinci copii.

A stat închis cu Iustin Părvu

La data de 19 iulie 1952, pr. Ilie Lăcătușu este arestat, iar după un an, din cauza înrăutățirii stării de sănătate, este mutat la o altă închisoare.

Acolo unde se afla și Valeriu Gafencu, cel supranumit sfântul închisorilor.

Perioada sa de detenție de doi ani a fost executată „în baza deciziei administrative a M.A.I.”, fără să fi avut nici măcar o zi de condamnare.

A fost eliberat din închisoare o perioadă, dar a fost arestat din nou și condamnat în baza unei sentințe administrative pentru cinci ani.

În tot acest timp i-au murit patru din cei cinci copii.

L-a întâlnit pe părintele Iustin Pârvu pe când se afla la Periprava, la muncă silnică. A fost eliberat din închisoare abia la data de 6 mai 1964.

Începând din 20 decembrie 1964, părintele Ilie Lăcătușu a slujit în parohia Gârdești (Protoieria Videle) din județul Teleorman.

În anul 1970, este transferat în satul Cucuruzu din comuna Răsuceni (județul Giurgiu), de unde, la data de 11 ianuarie 1978, a fost pensionat la cerere.

Anii grei de închisoare i-au afectat foarte mult sănătatea și din acest motiv și-a petrecut sfârșitul vieții în spital.

Părintele Ilie Lăcătușu a trecut la cele veșnice după o grea suferință în data de 22 iulie 1983, pe un pat al Spitalului Panduri din București.

Trupul părintelui nu a fost îmbălsămat, deoarece canoanele bisericești interzic acest lucru preoților de mir și monahilor.

A fost înmormântat în cripta familiei din Cimitirul „Adormirea Maicii Domnului” din București.

Minunea de după moarte

În septembrie 1998 a încetat din viață văduva părintelui Ilie Lăcătușu. Cu ocazia înmormântării sale, a fost deschis mormântul preotului.

La data de 29 septembrie 1998, după 15 ani de la trecerea în rândul celor drepți, trupul preotului Ilie Lăcătușu a fost găsit intact.

Trupul neputrezit avea o greutate de 7-8 kg, fiind găsit în condițiile corespunzătoare sfintelor moaște: nestricăcios, frumos mirositor, uscat și usor.

În momentul descoperirii trupului neputrezit al părintelui Lăcătușu, Mihai Spirache, nepotul părintelui, a rămas uimit. „Nu eram singurul care simțeam acea mireasmă deosebită: și cei din jurul meu o remarcau!…”.

Rudele au lăsat timp de mai multe săptămâni trupul în contact cu aerul, acesta neafectând în nici un fel trupul părintelui.

Vestea aflării moaștelor părintelui Ilie Lăcătușu s-a răspândit rapid, el fiind cinstit de către credincioși ca pe un sfânt.

Prima icoană a Sfântului Ilie Mărturisitorul a fost pictată pe peretele exterior al bisericii Mănăstirii Petru Vodă, unde stareț era fostul său coleg de închisoare, Iustin Pârvu.

Acesta petrecuse 17 ani de închisoare și a rămas profund impresionat de viața duhovnicească a lui Lăcătușu.

Moaștele lui Ilie Lăcătușu din cimitirul Adormirea Maicii Domnului din Giulești

În prezent, moaștele părintelui Ilie Lăcătușu se află în cripta de la cimitirul „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Giulești.

Trupul său neputrezit a fost pus într-un sicriu nou, din sticlă, pentru a putea fi văzut de oricine.

Cavoul care adăpostește moaștele preotului Ilie Lăcătușu nu este deschis în fiecare zi, ci după un anumit program stabilit de un membru al familiei.

Pelerini din toate colțurile țării vin să se roage aici pentru viața lor, pentru casă, sănătate, copii, examene, boli grave.

Ei spun că părintele Lăcătușu i-a ajutat prin harul său sfânt, a făcut minuni pentru credincioșii care l-au vizitat.

Sursa Foto crestinortodox