Dacă ești în căutarea unui loc special pentru a pleca în pelerinaj de Paște, alege insula Lemnos din Grecia, și bisericile ei uimitor de simple și de frumoase. După ce vizitezi în miezul insulei lăcașurile de cult Agia Triada, Agios Nicolaos, Agios Georgios sau Agios Sozon, care este protectorul insulei, urcă muntele Kakavos și mergi să te închini la icoanele de la biserica fără acoperiș Panagia Kakaviotissa.

Aceasta este unică în Grecia și în lume și niciodată nu vei mai vedea icoane scăldate de soare și apărate doar de cerul albastru al Mării Egee. În a treia zi de Paște se ține aici o slujbă deosebită, astfel că merită să urci muntele până la peștera prăbușită în care se află biserica.

Panagia Kakaviotissa ridicată mai aproape de cer!

Celebrul lăcaș de închinare a fost ridicat la începutul anilor 1400, în mijlocul unor stânci abrupte, într-o peșteră din vârful muntelui Kakavos, care a rămas fără boltă. Biserica se află la o altitudine de 260 de metri, nu este greu de urcat la ea, dar trebuie să ai condiție fizică pentru că nu se ajunge aici decât pe jos.

Se pare că frumoasa și modesta biserică a fost ridicată de o mână de călugări care a fugit din calea turcilor, de pe insula Agios Efstratios. Duhovnicii au căutat un loc cât mai bine ascuns și apărat de natură, cât mai departe din calea oamenilor, să nu fie găsiți prea ușor.

Locul fiind în mod natural apărat de pereții peșterii, ei nu au mai construit și un acoperiș, mai ales că stâncile înconjurătoare nu le permiteau să realizeze o construcție prea înaltă. Astfel că icoanele și altarul bisericii sunt apărate direct de munte și de cer, dar ploaia nu le atinge.

Pelerinajul în Lemnos, o amintire de neuitat

Îmbinarea dintre zidurile de un alb strălucitor și icoanele vechi, pictate cu albastru, cu nuanțe cărămizii și aurii, este cu totul deosebită. Iar lumina soarelui și priveliștea deosebită deasupra mării îți vor oferi o experiență spirituală de neuitat.

Biserica de pe muntele Kakavos este foarte mică, dar slujba o poți asculta stând afară, lângă zidul bisericii. A treia zi de Paște, se desfășoară un ritual deosebit, în timpul căruia este adusă dintr-un sat din apropiere icoana sfintei Kakaviotissa, care este păstrată tot anul și bine păzită de o familie de enoriași cucernici. Icoana nu este lăsată în biserica fără acoperiș în restul zilelor pentru a nu fi deteriorată. În schimb, aici se pot vedea multe alte icoane pictate pe lemn și pe sticlă, cu o frumusețe simplă deosebită.

 sursa foto: Shutterstock