Grele păcate atârnau pe umerii locuitorului Ierihonului, dacă orașul a ajuns să fie blestemat de Iisus. Biblia nu ne oferă prea multe detalii, dar istoria și dovezile arheologice dezvăluie câteva mistere surprinzătoare despre cel mai vechi oraș din lume, unde Hristos a înfăptuit numeroase miracole.

Ierihonul blestemat de Iisus este, suprinzător, primul oraș cucerit de evrei, când aceștia s-au întors în Țara Sfântă după robia din Egipt.

Dovezile arheologice arată că este cel mai vechi oraș al lumii cunoscut până acum, ridicat pe niște coline în Palestina, la numai 10 km de Marea Moartă. Este irigat de râul Iordan și de izvoarele care răsar din munții înconjurătorii și arăta ca o oază de verdeață în mijlocul deșertului în vremea lui Iisus.

Ierihonul păgân, înfrânt de un miracol

Conform istoricilor, Ierihonul are peste 12.000 de ani vechime și a fost cea mai veche așezare cu ziduri de apărare. Așa este descrisă și în Biblie, când evreii fug din Egipt și ajung la porțile acestei cetăți, cu ziduri de aproape 2 metri înălțime.

Dumnezeu le promisese Țara Sfântă și nimic nu avea să le stea în cale, dar israeliții au ales să cucerească orașul fără arme și lupte.

Biblia spune că, după 7 zile de cântări, timp în care au înconjurat zidurile așezării și au sunat puternic din trâmbițe, zidurile s-au prăbușit ca prin miracol. Israeliții au reușit să intre în oraș și au luat obiectele de preț, au alungat locuitorii și au dat foc caselor.

Dovezile arheologice confirmă povestea biblică, Ierihonul fiind distrus într-adevăr de foc în mai multe rânduri. Cât despre faptul că zidurile s-au prăbușit dintr-o dată, poate că a fost intervenția divină, dar cercetătorii cred că a fost vorba mai degrabă de un cutremur puternic.

Tot în Biblie se mai spune că evreii au fost ajutați de o femeie din interiorul orașului, de Rahab, a cărei locuință se afla lipită de zid, în partea de nord. Israeliții au ocolit locuința acesteia, când au dat foc orașului, iar săpăturile arheologice au demonstrat într-adevăr că o locuință din partea de nord a fost singura care nu a fost distrusă de cutremur.

De ce a fost Ierihonul blestemat de Iisus

ierihonul-pe-malul-raului-iordan

Ierihonul situat în valea mănoasă a râului Iordan

Orașul păgân de pe malul Iordanului a fost trecut adesea prin foc și sabie. Datorită așezării lui privilegiate și a climei bânde, aici își construiau case oameni cu stare, se făcea negoț, se adunau provizii bogate și afacerile înfloreau.

Ierihonul cădea adesea pradă triburilor cotropitoare din regiune. După mai multe distrugeri zdrobitoare, el a fost reconstruit de Irod cel Mare, iar Iisus l-a vizitat în mai multe rânduri sperând să aducă aici cuvântul lui Dumnezeu și să îndemne oamenii spre credința cea adevărată.

Hristos a înfăptuit mai multe miracole în Ierihon, vindecând doi orbi, convertindu-l pe vameșul Zaheu la pocăință și vorbind tuturor despre iubirea și mărinimia Domnului. Dar locuitorii orașului nu l-au ascultat, iar Mântuitorul a aruncat asupra lor o profeție cumplită, pe care istoria o confirmă până azi.

„Blestemat să fie înaintea Domnului omul care se va scula să zidească din nou cetatea aceasta a Ierihonului! Cu preţul întâiului său născut îi va pune temeliile şi cu preţul celui mai tânăr fiu al lui îi va aşeza porţile.” (Iosua 6:26)

Încă din primele secole ale erei noastre, orașul blestemat de Iisus a căzut în ruină. Cucerit de arabi, apoi de cruciați, părăsit și pustiit, a devenit un simplu sat de oameni sărmani. Secole de-a rândul, aici nu s-au mai văzut bogățiile și prosperitatea de care orașul se bucura în vremurile antice. Blestemul profetic al lui Iisus s-a împlinit.

sursa foto: Shutterstock