Obiceiuri de Anul Nou de pe la noi, dar puțin cunoscute

Pâinea cu bani din Ardeal

O tradiție veche din Ardeal spune că orice gospodină harnică trebuie să coacă singură pâinea pe care familia o mănâncă de Anul Nou. Ea trebuie să facă mai multe pâinici rotunde și într-una din ele să ascundă bani.

Cine găsea pâinea cu bani era un om cu adevărat norocos și avea speranțe de mai bine în noul an.

Pune bani în buzunar la petrecerea de Anul Nou

Tot legat de bani avem un obicei mai nou, care a apărut după Primul Război Mondial. Se zice că la petrecerea de Revelion să nu mergi niciodată cu buzunarele goale.

Ai grijă să ai bani la tine și să nu dai cu împrumut, că altfel ți se topesc banii din buzunar tot anul care vine.

Aruncă bani într-o fântână de Revelion

Și tot pe la noi a început să prindă rădăcini obiceiul de a arunca bani într-o fântână sau într-un râu în noaptea de Anul Nou, ca să atragi norocul.

Mănâncă pește, să fii sănătos tot anul

Pentru masa de petrecere, neapărat ne trebuie vin roșu, pește și struguri, alimente biblice și pline de semnificații, care aduc sănătate și prosperitate.

Dacă pe la alte popoare, se mănâncă pui sau curcan, românii se feresc să gătească pasăre pentru masa de Revelion.

Din popor am moștenit o vorbă conform căreia, așa cum găina scormonește și împrăștie semințele, așa se împrăștie banii și norocul în anul care vine, dacă servim friptură de pui.

Tradiții populare pline de tâlc din alte țări  

În Ecuador, de Anul Nou, oamenii dau foc pe stradă la sperietoare făcute din carton și la fotografiile mai puțin reușite din anul care se încheie, ca să aibă mai mult noroc în noul an. 

Irlandezii aruncă bucățele mici de pâine la perete, în noaptea de Anul Nou, pentru a păcăli spiritele rele să nu se așeze la masa lor.

În Danemarca, oamenii adună cât mai multe vase de ceramică vechi să le spargă în noaptea de Revelion, dar nu oricum! Ei le sparg în ușile vecinilor și ale prietenilor, iar norocosul care are cele mai multe cioburi la ușă știe că va fi ocolit de ghinion și că va avea un an prosper.

Și tot în Danemarca, tinerii încearcă să se urce pe o scară la miezul nopții de Revelion, pentru a sări de acolo când bate ceasul. Așa încep noul an în forță!