Sâmbăta Morților este oficiată cu fast în toate bisericile ortodoxe. Este o zi în care se oficiază slujbe pentru pomenirea celor dispăruți din lumea celor vii. Acest moment important din anul bisericesc nu are o dată fixă. Depinde de sărbătoarea Sfintelor Paști. În acest an, Moșii de Iarnă pică pe data de 6  martie, cu o zi înainte de Lăsatul secului de carne, înaintea Postului Mare.

De ce Moși?

Dat fiind că reprezintă serbări dedicate străbunilor, sufletelor celor trecuți în lumea cealaltă, în popor acestor zile de prăznuire le-a rămas numele de Moși. Și nu întâmplător au loc în zilele de cumpănă între anotimpuri, la solstiții și echinocții. Potrivit tradiției, strămoșii controlează ciclurile naturii, dar și activitățile de sezon ale urmașilor.

Moșii de iarnă 2021

Nu există informații conform cărora această sărbătoare să-și aibă originile în creștinism, însă ea se celebrează astăzi în biserici. Așa cum mai este cunoscută în folclor, Sâmbăta Părinților dinaintea Lăsatului de Sec este și ziua în care se pomenesc morții care și-au aflat sfârșitul în împrejurări cumplite sau cei care s-au stins fără lumânare la căpătâi.

A doua zi, duminică, în biserici se citeșpte, la Sfânta Liturghie, fragmentul evanghelic referitor la judecata de apoi, la sfârșitul lumii, când toți ne vom primi locul meritat, raiul sau iadul. Se spune că, deși fiecare are parte, la 40 de zile de la trecerea în lumea cealaltă, de o judecată menită să trimită sufletul în funcție de faptele lui în locul meritat, la sfârșitul lumii va avea loc o nouă judecată definitivă.

Printre faptele care cântăresc greu în balanța deciziei finale se numără și pomenirea cuvenită strămoșilor, rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor dispăruți și pentru iertarea păcatelor lor. Așa se face că Biserica a ales zile speciale din an în care să le amintească credincioșilor de datoria pe care o au față de străbuni.

Cum ne facem datoria la Moșii de iarnă 2021

Spre deosebire de ceilalți Moși, Mosii de Iarna aridică mai multe pretenții, conform tradiției. Acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite pomeni se numără, la loc de cinste, plăcintele cu brânză, produsele lactate, sarmalele, răciturile, piftia, colacii cu miere şi nuci. Nu trebuie să lipsească din pomeni coliva, apa și lumânările.

Este bine ca fiecare credincios să aprindă în această zi măcar câte două lumânări. Una menită să lumineze calea celor stinși din viață și alta închinată sănătății lui și a familiei. În Muntenia, se mai păstrează obiceiul ca, langă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ. Care să fie dat celui mai sărac om din sat. Pentru a aduce spor atât celui ce a dat cât și celui care a primit.

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele. După slujbă, împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc. Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri.

Sursa foto: sfnectariecoslada.ro