Mormântul lui Iisus din Ierusalim este cel mai căutat loc de pelerinaj și singurul loc unde se știe că a fost dus trupul lui. Alte locuri concrete legate de Iisus, cum ar fi casa în care locuia sau lăcașurile în care își aduna prozeliții s-au pierdut de multă vreme.

Dar mormântul săpat în stâncă a rămas de-a lungul veacurilor și bisericile ortodoxă și catolică ne indică poziția lui în Ierusalim.

Cu toate acestea, oricât de sigure ar părea izvoarele istorice, și locația mormântului sfânt este controversată.

Ce spune Biblia despre mormântul lui Iisus din Ierusalim

Tradiția creștină spune că mormântul săpat în adânc, așa cum era datina la evrei, a fost oferit de Iosif din Arimateea și se afla în incinta Ierusalimului din acele vremuri. Locația de azi a mormântului este marcată printr-o biserică tulburătoare, unde toți pelerinii vin să se închine. Este vorba desre Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalimul vechi, în zona dedicată lăcașurilor creștine.

Prima biserică închinată mormântului sfânt a fost construită din vremea Împăratului Constantin, la cererea mamei sale, Împărăteasa Elena, în anul 325. La vremea aceea, Elena căuta cu înfrigurare tot felul de vestigii, locuri și obiecte care au aparținut lui Iisus, inclusiv coroana de spini, piroanele și crucea pe care a fost răstignit.

Pe unele dintre ele, cu ajutorul unor creștini evrei bătrâni, a reușit să le găsească și să le salveze, spune povestea. Iar unul din aceste obiecte este piatra pe care a fost întins Iisus după ce a fost dat jos de pe cruce și care se află acum în Biserica Sfântului Mormânt.

Alte locație presupusă a fi legată de înmormântarea lui Iisus

Cu toate că majoritatea istoricilor și capii bisericii sunt de acord cu locația actuală a sfântului mormânt, există alte două locații care au fost cercetate în detaliu în zilele noastre. Una din aceste locații se află lângă Poarta Damascului, lângă zidurile Vechiului Ierusalim, și este numită Mormântul din Grădină.

Lângă acest mormânt există o formațiune stâncoasă care seamănă cu un craniu, despre care mulți istorici susțin că ar putea fi Golgota, adică locul craniului, cum poate fi tradus termenul din aramaica veche.

De asemenea, în apropiere au fost descoperite rămășițele unei prese pentru ulei și pentru vin, ceea ce ar putea arăta că aici a fost o grădină cu viță de vie și măslini, așa cum scrie în Biblie.

Un alt loc în care putea să fie mormântul lui Iisus

Un alt cercetător susține că Fiul lui Dumnezeu putea fi înmormântat la Talpiot, unde au fost descoperite niște carverne și inscripția ”Iisus, fiul lui Iosif”. Această a treia locație se află la 5 kilometri spre sud față de poarta de la răsărit a Vechiului Ierusalim.

sursa foto: 123rf.com, Shutterstock

Vezi şi Ierusalim – cele mai frumoase locuri de vizitat!