Dumnezeul răzbunător, un subiect controversat

Unul dintre cele mai discutate mituri din Biblie și una dintre marile critici care i se aduce creștinismului este atitudinea răzbunătoare a lui Dumnezeu. Tatăl ceresc pare să favorizeze un singur popor în detrimentul celorlalte nații și triburi care stăteau în calea evreilor. În Vechiul Testament, Dumnezeu se arată într-adevăr neînduplecat în anumite situații, pe când, în Noul Testament este mult mai generos și iubitor cu toți muritorii, și mai ales cu cei păcătoși pe care vrea să îi întoarcă pe drumul credinței.

De multe ori, în Vechiul Testament, sunt menționate pedepsele și asupririle la care Dumnezeu i-ar fi supus pe cei potrivnici. Dumnezeu se răzbună pe cei care îi nesocotesc povața și legile. Este o atitudine în concordanță cu legea talionului de la evrei, care spune că fiecare își va primi răsplata după faptele sale. Dumnezeu proferează amenințări, pentru că el știe că oamenii vor călca strâmb, oricât de dreaptă ar fi credința lor. În Noul Testament, conceptul de pedeapsă divină apare mult mai rar, Dumnezeu prin fiul său Iisus ne învață să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, să fim toleranți, să întoarcem și celălalt obraz, pentru că numai prin iubire și înțelegere se poate construi o lume nouă.

Moise încornorat, capodopera lui Michelangelo

Cine vede statuia lui Moise realizată de maestrul Michelangelo este uimit să remarce că vechiul patriarh a fost sculptat cu coarne. S-ar putea spune că celebrul sculptor a interpretat greșit textul Bibliei. Este posibil! Dar mult mai probabil este vorba de o greșeală de traducere.

În vremurile biblice, muritorii care aveau șansa să îl vadă pe Dumnezeu erau considerați atinși de harul divin și erau descriși ca purtând raze de lumină în jurul capului. În traducerile succesive ale textelor vechi, probabil razele au fost confundate cu coarne, ceea ce l-a indus în eroare pe Michelangelo. Dar marele maestru a respectat indicațiile Bibliei.

Mituri din Biblie pe care toți creștinii le cunosc

Adam și Eva și copacul vieții

Citind superficial textele sacre s-a perpetuat unul dintre cele mai răspândite mituri din Biblie. Toată lumea crede că Adam și Eva au fost izgoniți din Rai pentru că au mușcat din fructul oprit. În realitate, la o lectură mai atentă, primii oameni au fost alungați din grădina ocrotită de Dumnezeu pentru a nu ajunge la copacul vieții. Mărul cunoașterii nu era singurul pom interzis. Copacul vieții i-ar fi făcut nemuritori, egali lui Dumnezeu, ceea ce ar fi fost peste legea firii.

Călătoria Fecioarei Maria la Bethleem

Cine citește cu atenție textele în care este scrisă viața Fecioarei Maria, va constata cu uimire că în Biblie nu sunt prea multe amănunte despre călătoria ei la Bethleem, unde trebuia să se înscrie la recensământ. În niciun caz nu se face vreo referire că Maria ar fi călătorit pe un măgar.

Acest detaliu este cunoscut dintr-un manuscris care nu face parte din Biblie și care ar fi fost scris în jurul anului 150 d.H. Episodul călătoriei face parte mai degrabă din numeroasele legende care au apărut ulterior despre viața Mariei, cu detalii de care oamenii aveau nevoie pentru a-și face o imagine cât mai colorată despre cea care l-a adus pe lume pe Iisus Mântuitorul.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia