În luna octombrie a acestui an, Biserica Sfântului Mormânt a intrat într-un proiect amplu de restaurare, iar o echipă internațională de oameni de știință și teologi a fost invitată să analizeze vestigiile ascunse publicului larg.

Au fost înlăturate deja plăcile de marmură care acopereau mormântul, ceea ce nu s-a mai întâmplat de peste 500 de ani, și au fost descoperite noi dovezi istorice care îi intrigă pe cercetători.

Emanații misterioase în Biserica Sfântului Mormânt

Imediat după dezvelirea plăcilor străvechi ale mormântului lui Iisus, au existat martori care susțin că au simțit un parfum dulce și suav, specific aparițiilor marianice, în care Fecioara Maria se arată credincioșilor de rând.

În urmă cu aproximativ 200 de ani, când mormântul sfânt a fost parțial dezvelit, arhitectul Nicolaos Komnenos scria și el, la 1809, că a simțit o aromă suavă venind din interiorul mormântului.

Fenomenul nu a fost înregistrat și de cercetători sau de jurnaliștii invitați la eveniment, însă rămâne o taină în care credincioșii își pun speranțe.

Radiații electromagnetice misterioase

Pe lângă parfumul dulce, cu iz divin, pe care l-au simțit unii dintre martori, au fost percepute și perturbări electromagnetice care au destabilizat instrumentele cercetătorilor.

De îndată ce aparatura de măsurat a fost plasată pe piatra din Biserica Sfântului Mormânt, aceasta a încetat să mai funcționeze și a dat erori. Oamenii de știință credeau că piatra de mormânt se afla la o adâncime mult mai mare, dar instrumentele lor de măsură nu au reușit să le confirme bănuielile.

”Vom face lungi analize științifice, dar în final vom fi capabili să descoperim piatra pe care a fost depus trupul lui Iisus”, a declarat arheologul Fredrik Hiebert, reprezentantul National Geographic Society în cadrul echipei de cercetători.

Ce spune tradiția religioasă

Conform Bibliei și vechilor texte scrise după mărturiile apostolilor, Iisus a fost întins pe o piatră calcaroasă, cioplită dintr-o peșteră aflată în apropiere de Ierusalim. Cercetătorii au deja dovezi că piatra din mormântul sfânt este specifică mormintelor evreiești care se pregăteau în secolul I.

Se știe că piatra pe care stat trupul Mântuitorului a fost adăpostită într-un edicule, adică o casă mică, protejată cu grijă de-a lungul secolelor, în jurul căreia a luat ființă Biserica Sfântului Mormânt.

În anii 1800 se menționează că locuința a fost distrusă într-un incendiu, dar a fost refăcută, iar piatra originală a fost protejată cu dale de marmură.

Analiza acestei pietre îi va ajuta pe cercetători să poate reconstitui nu numai forma mormântului, ci și o parte din istoria lui.

sursa foto: Shutterstock.com