Minunile Cuvioasei sunt uluitoare

În urma rugăciunilor făcute la racla sfântă, rezolvările problemelor credincioșilor nu au întârziat să apară. Astfel, ecoul miracolelor s-a răspândit. Și sute de povestiri au rămas în amintirea credincioșilor, căci nu oricui i se întâmplă să aibă parte de minuni.

-Se spune că, pe la 1946, după al II-lea război mondial, seceta mare prevestea foametea. Oamenii au cerut Bisericii să facă o procesiune cu Sfintele moaște ale Cuvioasei. În satul Călărași, boii, care trăgeau carul în care se afla racla sfântă, s-au oprit și nimeni nu-i mai putea urni din loc. După vreo două ore de rugăciune, alaiul care însoțea moaștele Cuvioasei a zărit venind dinspre cealaltă parte a dealului un alt convoi în procesiune, purtând icoana făcătoare de minuni de la Botoșani a Maicii Domnului. La întâlnirea celor două procesiuni s-au făcut rugăciuni și Sfântul Maslu. Abia apoi au putut reporni carul cu boi. Oamenii au înțeles atunci că Sfânta Parascheva s-a oprit cu smerenie în fața Maicii Domnului. Troița ridicată în amintirea acestei întâmplări minunate există și azi în satul Călărași, jud. Iași.

Aduce însănătoșire grabnică

-O carte publicată, în 2005, de editura Mânăstirii Sihăstria, intitulată „Suferințele Mamei Blondina – O martiră a Siberiei”, consemnează multe dintre minunile Cuvioasei Paraschiva prin vorbele unei păcătoase creștine. Așa aflăm cum o femeie sărmană, mamă a trei copii, s-a îmbolnăvit grav, în urma unei sinuzite netratate. După o vizită la racla cu sfintele moaște, femeia a scăpat de infecție și s-a vindecat complet. La fel s-a întâmplat și cu o maică din Cheile Bicazului. Aceasta a venit la Sfânta Paraschiva, bolnavă de urechi. Nu mai auzea şi avea dureri mari. A stat trei zile în rugăciuni cu lacrimi şi a plecat complet sănătoasă.

-Un preot din Ardeal a îndemnat o fată din parohia lui să meargă să se roage la Sfânta Paraschiva. Ea trebuia să se căsătorească, însă băiatul a părăsit-o și s-a cununat cu alta. După ce s-a rugat la moaște și a dat un pomelnic, la o lună mai târziu, fata s-a căsătorit cu un alt băiat.

-O femeie din Roman a venit la Iași, pe când era tânără, după ce a visat-o pe Cuvioasa Paraschiva. În vis, Sfânta s-a ridicat din raclă și i-a spus femeii că urma să devină mamă, avertizând-o ca nu cumva să facă avort, căci va avea de pătimit. După ce s-a confirmat vestea sarcinii, soțul și rudele au îndemnat femeia să renunțe la copil, dar ea nu a avut curaj. Acum fetița născută în urma acelei întâmplări, perfect sănătoasă, are aproape 40 de ani și este medic. Face acte de milostenie și trăiește în credință.

-Într-un an, o femeie din București a venit cu un covor persan, foarte frumos, dar de mulțumire pentru Sfânta Paraschiva. Soţul ei, la 45 de ani, s-a îmbolnăvit grav, de camcer. Nimeni nu-i găsea leac. Un prieten evreu i-a îndemnat să plătească un pomelnic și să se roge la moaștele Cuvioasei. Așa au făcut și, după numai două luni, bărbatul s-a însănătoșit.

Limpezește gândurile și mintea

-O tânără funcţionară din Galaţi s-a hotărât să facă facultatea de limba germană, dar nu se simţea bine pregătită. Totuși a vrut să-și încerce norocul. În drum spre Iași, pentru examenul de admitere, s-a întâlnit în tren cu o fată în aceeași situație. La Iași, femeia din Galați i-a propus celeilalte să meargă să roage la moaștele sfinte înainte de examen. Dar, fata i-a răspuns cu aroganță că n-are nevoie de ajutorul nimănui, că este pregătită. Funcționara a intrat la facultate, tânăra arogantă, nu.

– În 1968, primăvara, la Sfânta Mitropolie a venit o femeie din Bulgaria. Avea un singur fiu, la facultate, care a înnebunit. Ea, femeie credincioasă, soțul, un ateu convins, care mereu își înjura și blestema băiatul. Într-o noapte, ea a visat o femeie înaltă, îmbrăcată în negru, care i-a spus că trebuie să vină la ea, dacă vrea să-și vadă fiul sănătos. Neștiind cine era femeia și unde trebuie să meargă, n-a făcut nimic. Peste două luni, a visat din nou acea femeie, care i-a spus că este Sfânta Paraschiva din Iaşi. De dimineață până seara a stat femeia lângă racla cu moaștele sfinte și s-a rugat. Anul următor, a venit însoțită de mama ei, în vârstă de 90 de ani, să-i mulțumească Sfintei Paraschiva pentru că i-a făcut bine băiatul.

-O altă femeie a ajuns la moaștele sfinte, supărată că soțului ei nu i se vindecau nicicum niște bube apărute pe față, care supurau și-i dădeau dureri. Niciun tratament nu a avut efect. La Cuvioasa Paraschiva, a plâns, s-a rugat şi a dat pomelnic. Apoi a trecut peste sfintele moaște o batistă curată pe care o avea la ea. Când a ajuns acasă, a pus batista pe faţa soţului şi i-a calmat durerea. După o săptămână, stând câteva ore pe zi cu batista pe chip, bărbatului i-au dispărut bubele definitiv.

Sursa foto: wikimedia.org

Cartea Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și călăuzitoarea credinței ortodoxe în întreaga Românie a smereniei este deja la chioscuri. 
Pret:14,99 lei

Colecția SFINȚI, DUHOVNICI ȘI MĂRTURISITORI ROMÂNI (16 volume)

Despre români s-a spus, adesea cu o îndreptățire piezișă, că, bântuiți fiind de o toleranță ecumenică extremă, nu au o vocație mistică profundă.

Dar galeria Sfinților și Mucenicilor emblematici, a venerabililor Duhovnici și a marilor Mărturisitori români este mult mai complexă decât s-ar crede, fiind populată cu o mulțime de personaje excepționale, care s-au sacrificat pentru credință și neam, luminând un popor iubitor de Dumnezeu și tradiție creștinească.