Metaniile sau mătăniile nu sunt chestiuni magice, aducătoare de noroc. Însă ajută credinciosul să se apropie de Dumnezeu. La fel se întâmplă și cu semnul crucii. Iar icoanele sunt „ferestre prin care Dumnezeu îşi îndreaptă puterea spre noi”. Niciun ritual de magie care implică metaniile sau mătăniile, semnul crucii și icoanele nu este lipsit de păcat. Căci numai rugăciunea și pocăința ne apropie de divinitate.

Nu sunt podoabe

Se găsesc pe toate tarabele, în regiunile lăcașurilor de cult. Totuși, metaniile sau mătăniile nu sunt niște accesorii la modă, ci obiecte de cult. Au apărut la începuturile vieții monahale, când pustnicii din deșertul Saharei se rugau cu ajutorul lor. La începuturi, erau făcute din boabe de fasole sau din bile din lemn înşirate pe aţă. Fiecare biluță reprezintă o rugăciune, rostită cu maximă concentrare și credință profundă. Ulterior, credința ortodoxă a redus numărul rugăciunilor, singura care se mai rostește fiind cea supremă, a lui Iisus. Aceasta este „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul / păcătoasa”. Credincioșii catolici se roagă cu ajutorul rozariului, un șirag diferit de cel ortodox. Acesta impune un anumit număr de rugăciuni.

Metaniile, mătăniile sau metanierul din ritul ortodox sunt făcute din lână neagră. Obiectul de cult este o înșiruire de noduri (300 la cele călugărești sau 33 la cele pentru credincioși), pe care există și semnul crucii.

Metaniile te ajută oriunde te-ai afla

În mănăstiri, momentul în care viitorul călugăr primește șiragul de mătănii sau metanierul este unul special. Metanierul cu 300 de boabe face parte din veșmântul călugăresc. Credincioșii au la îndemână mătănii sau metaniere cu 33 de boabe. Boabele reprezintă anii Mântuitorului petrecuți pe pământ. Purtate la încheietura mâinii, metaniile sau mătăniile ne pot păstra în permanentă legătură cu puterea divină. Oriunde te-ai afla, ai oportunitatea de a te ruga. Nu este un ritual magic. Este un mijloc prin care ne putem dedica atenția în totalitate rugilor noastre. Ne ajută să ne păstrăm mintea limpede. Rugăciunea devine folositoare şi face minuni cu adevărat numai dacă este rostită cu luare aminte.

Sursa foto: 123rf.com