Anul 2010 deţine recordul de 21 de cutremure de peste 7 grade, iar în 2011 au avut loc deja 8 mega cutremure, până în luna aprilie. Argentina, Chile, Pakistan, insulele Solomon au fost lovite de furia pământului, iar Japonia a îndurat cel mai mare cutremur din ultimii zece ani. Teribilul seism a avut magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter şi a declanşat un tzunami monstruos care a măturat coastele insulei şi a omorât peste 1.000 de oameni. Cataclismul a deviat axa Pământului cu 16 cm, ceea ce a avut consecinţe grave asupra mişcării de rotaţie a planetei şi a scurtat ziua solară cu 1,8 microsecunde. Pe de altă parte, cutremurul din largul coastelor nipone a deplasat principala insulă a arhipelagului cu 2,4 m spre largul oceanului. Ceea ce este mai grav, în urma acelui cutremur, centrala nucleară de la Fukushima a devenit nesigură.

Anul 526: portul Seleucia a dispărut

Izvoare scrise despre cutremure puternice stau mărturie încă din Antichitate. Poate că şi legendara Atlantida şi-a găsit sfârşitul în urma unui seism devastator. Însă, date sigure avem despre unul dintre cele mai mari oraşe ale Imperiului Bizantin. Antioch a fost lovit de un cutremur puternic în primăvara anului 526. Peste jumătate din locuitorii urbei au fost ucişi, sute de clădiri au fost distruse, iar în Seleucia Pieria, pâmântul s-a ridicat cu un metru şi portul a fost închis. Cutremurul, care pare să fi avut aproape 7 grade pe scara Richter, a provocat pagube uriaşe şi a marcat decăderea oraşului care rivaliza din punct de vedere economic cu Alexandria.

Anul 1556: cutremurele au schimbat albia râurilor

Un milion de oameni şi-au pierdut viaţa, trei oraşe mari au fost complet distruse, crăpături uriaşe de peste 20 m au brăzdat pământul şi câteva râuri şi-au schimbat albia. Totul s-a petrecut în anul 1556, în provincia Shaanxi din China. Cărturarul Qin Keda scria că regiunea a fost devastată pe o rază de circa 1.000 de kilometri, iar peisajul s-a schimbat radical. Cutremurul din acel an este considerat cel mai devastator din istoria epocii moderne.

Anul 2004: tsunami de 15 m, 11 ţări afectate

Cutremurul din Oceanul Indian, din 2004, a fost atât de puternic încât a afectat mişcarea de rotaţie a Pământului şi a micşorat ziua cu 2 microsecunde. A avut 9,3 grade pe scara Richter, dar nu ar fi făcut victime, dacă nu ar fi fost urmat de valuri uriaşe de 15 m înălţime care ucis peste 150.000 de oameni. Peste 1,5 milioane de oameni au rămas fără locuinţe, iar holera, dizenteria şi malaria au lovit crunt sinistraţii.

Anul 1977: 7,3 grade pe Richter, România

CUTREMUR 1977

sursa foto: Agerpress

Cutremurul din 1977 nu a fost cel mai puternic din România ultimelor secole, dar a rămas în amintirea colectivă drept cel mai dureros şi singurul care a schimbat faţa multor oraşe ale ţării. 55 de secunde a durat coşmarul care a curmat vieţile a 1578 de oameni, cei mai mulţi din Bucureşti, aflaţi în clădirile vechi din centrul istoric. Mii de oameni şi-au pierdut viaţa şi sute de mii de sinistraţi au rămas în stradă în Zimnicea, Craiova, Buzău, Vaslui, Ploieşti sau Focşani. Doar Transilvania şi Dobrogea au avut pagube minore. În restul ţării, cartiere şi localităţi întregi au fost reconstruite din temelii. Un alt cutremur, la fel de puternic, ar avea din nou efecte devastatoare asupra Capitalei, unde peste 100 de clădiri construite înainte de 1940 nu au fost nici până acum consolidate.

Ce consecințe ar avea un tsunami uriaș în Marea Neagră

România şi Marea Neagră se află într-o regiune cu activitate seismică dinamică, în care se întâlnesc trei blocuri mari tectonice. În fiecare zi, în Vrancea, care este punctul de întâlnire al acestor blocuri tectonice, se produc în medie trei sau patru cutremure de mică intensitate. Dar un alt cutremur de 7 grade este posibil oricând, inclusiv în Marea Neagră. „Deocamdată, activitatea seismică puternică din insulele Japoniei nu influenţează mişcările seismice din regiunea Vrancei, iar cutremurele puternice din regiunea niponă nu sunt caracteristice zonei noastre”, ne asigură directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, dr. Gheorghe Mărmureanu. „Tsunami este posibil în Marea Neagră, dacă se produce un cutremur de peste 7 grade în largul mării. Un studiu al seismologilor turci arată că, în ultimii 90 de ani, au avut loc 21 de tsunami în Marea Neagră, spre coastele Turciei şi Bulgariei”, mai precizează dr. Gheorghe Mărmureanu. La noi, în ţară, ultimul tsunami cunoscut a avut loc în anul 1901. Un cutremur de aproximativ 7,2 grade magnitudine a generat valuri de peste trei metri. Se pare că, în anul 101, oraşul Callatis (Mangalia de azi) a fost acoperit în întregime de ape în urma unui tsunami uriaş.

 Mega cutremure recente

Chile (1960): magnitudine 9,5

Oceanul Indian (2004): magnitudine 9,3

Alaska (1964): magnitudine 9,2

Rusia (1952): magnitudine 9

Japonia (2011): magnitudine 8,9

sursa foto: Foter.com