Mănăstirea Ostrog din Muntenegru
Este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Balcani și adăpostește moaștele sfântului Vasile din Ostrog, făcătoare de minuni. Construcția este uimitoare, zidită în peretele abrupt al unui munte, la aproape 2.000 de metri altitudine. Lăcașul de cult a fost construit în jurul peșterii unde a trăit sfântul Vasile, unul dintre cei mai aprigi călugări ortodocși care au ținut piept extinderii catolicismului spre Răsărit și totodată turcilor care treceau prin foc și sabie toate lăcașurile ortodoxe. Se spune că niciun incendiu nu a ajuns vreodată la peșterile în care trăia Sf. Vasile, deși mănăstirea a fost distrusă în câteva rânduri. După moartea lui, la șapte ani, trupul a fost descoperit întreg, credincioșii fiind convinși până în ziua de astăzi că moaștele sale fac minuni și alungă cele mai grele necazuri.
Iată imagini cu cele mai uimitoare mănăstiri creștine
Gelati, un focar de cultură și filosofie în Evul Mediu
Una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din spațiul Balcanic, este Gelati, situată în Georgia, aproape de orașul Kutaisi. A fost înființată în anul 1106 de către regele David Ziditorul și a fost, la vremea ei, cel mai mare centru cultural din regiune. I se spunea ”noul Ierusalim”, iar aici au învățat mari gânditori, episcopi și filosofi din spațiul Balcanic. Biserica mănăstirii este închinată Maicii Domnului, iar picturile deosebit de vechi reprezintă un model și un etalon pentru pictura bisericească ortodoxă. În altar este adăpostit unul dintre cele mai mari monumente ale Georgiei, un mozaic din sticlă și ceramică înfățișând-o pe Maica Domnului cu pruncul, alături de arhanghelii Mihail și Gavriil.
Muntele Athos
Celebra peninsulă grecească adăpostește câteva dintre cele mai frumoase mănăstiri creștine din lume. Sunt 20 de mănăstiri, în care viețuiesc doar călugări, fiecare dintre ele fiind o bijuterie a arhitecturii monastice și un tezaur de comori istorice și culturale. Doar turiștii de sex masculin pot pune piciorul pe muntele Athos și pot vizita mănăstirile, femeile le pot admira de pe mare, în timpul plimbărilor cu barca pe care grecii le fac adesea la Athos.
- Vizitează manastirea Ghighiu sau manastirea Caraiman! Ai toate informatiile despre ele
Mănăstirea Sf. Ecaterina din Sinai
A rămas cea mai veche mănăstire locuită, în pofida tuturor asupririlor și războaielor din zonă, și a rămas până azi un lăcaș de cult ortodox. A fost înființată la jumătatea anilor 500, iar la construcția ei au muncit și zidari aduși de pe meleagurile României. Cine ajunge la această mănăstire pierdută în deșertul Egiptului și se închină la Sf. Ecaterina primește un inel sfințit, care îl ajută în credința lui și alungă necazurile și bolile.
Mănăstirea Curtea de Argeș
Numele ei este strâns legat de Neagoe Basarab, cel care a dat poruncă să fie întărită și zidită, dar mai ales de meșterul Manole, zidarul care și-a sacrificat iubirea și familia pentru a ridica cea mai mândră și uimitoare mănăstire din țară. Mănăstirea Curtea de Argeș a fost lovită crunt de multe ori, jefuită de otomani pentru odoarele scumpe, arsă și dărâmată de cutremure, dar s-a ridicat de fiecare dată mai frumoasă și mai puternic, un adevărat simbol național și un lăcaș binecuvântat, unde mulți credincioși trăiesc miracole și în zilele noastre.
- Vezi informații despre manastirea Tismana si despre manastirea Prislop!
sursa foto: Shutterstock / Wikipedia