Cât este de adevărat că Luna plină cutremură pământul? Nu degeaba din bătrâni se știe că, ori de câte ori vine faza de lună plină, auzim de cataclisme naturale, cutremure, alunecări de pământ și tsunami, furtuni puternice pe mări și oceane. Iar acest lucru se pare că se întâmplă tot mai des în ultimii ani.
Mult mai periculoase sunt zilele cu Super Lună, așa cum este numită faza de lună plină când astrul selenar se află la cea mai mică distanță de Terra. Și anul acesta vom avea parte de 4 Super Luni, iar astrologii se tem de efectele lor imprevizibile.
Legătura misterioasă dintre fazele lunii și cutremurele scoarței terestre este unul dintre cele mai studiate fenomene, chiar dacă oamenii de știință nu i-au descoperit toate tainele.
Luna plină din 5 februarie și activitatea seismică
Cel mai puternic cutremur de pe glob, în noaptea de 5 spre 6 februarie, când Luna plină a ajuns la faza maximă, s-a petrecut în Turcia, la granița cu Siria, la ora 3 și 17 minute. Acesta a fost urmat de zeci de replici cu o intensitate mai redusă, dar unele dintre ele au totuși peste 5 și 6 grade.
Cutremurele din Turcia afectează zona învecinată din Siria și au provocat un tsunami în Cipru, semn că placa tectonică pe care se află și Marea Mediterană este în continuă mișcare. Pământul nu se liniștește, iar seismologii se așteaptă la mai multe replici în cursul zilei de azi în zona afectată.
Luna plină cutremură pământul? Ce spun specialiștii!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2017/09/h_53778900-1024x683.jpg)
Multă vreme s-a crezut că fazele lunii pot influența mișcările plăcilor tectonice, așa cum influențează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor. Unii specialiști consideră că nu există nicio legătură între Luna plină și cutremurele de mare magnitudine. Alții, însă, sunt de părere că sunt prea multe coincidențe de-a lungul istoriei pentru a nu lua în serios influența Lunii.
Susan Hough, seismolog în cadrul Institutului Geologic U.S. Geological Survey, a publicat recent un studiu prin care elimină orice legătură dintre luna plină și cutremurele mari. Ea a analizat toate cutremurele mari raportate din anul 1600 până în prezent și consideră că nu luna plină este de vină atunci când se cutremură pământul. Susan Hough este de părere că au fost doar coincidențe nefericite când seisme puternice au avut loc în zilele cu lună plină, iar aceste coincidențe întrețin mitul popular conform căruia Luna plină cutremură pământul.
Pe de altă parte, cercetătorii japonezi au publicat un studiu, în anul 2016, în care arată că cele mai mari cutremure care au lovit omenirea în ultimii 50 de ani au apărut uneori în preajma Lunii pline și mai ales în preajma Super Lunii.
Legătura dintre cutremure și Luna plină rămâne un mister
Unii oameni de știință consideră că apropierea Lunii de Pământ nu are consecințe decât asupra oceanelor și mărilor. Dar există voci din mediul științific care susțin că Super Luna poate influența mișcarea tectonică și poate declanșa cutremure devastatoare.
Astrofizicianul Piers Corbyn este de părere că Pământul se zguduie sub influenţa Lunii, iar analiza lui pleacă de la fapte reale, care nu pot fi considerate doar simple coincidențe.
Deși, în fiecare lună, pe glob, au loc în medie 15 – 20 de cutremure mari, când Luna se apropie de perigeu, acestea se intensifică.
Spre exemplu, în anul 2013, în preajma zilei de 23 iunie, când Luna a ajuns la perigeu, s-au declanşat 20 de cutremure de peste 5 grade în zona fierbinte a globului, care au afectat Japonia, India şi Indonezia.
În anul următor, 2014, Super Luna care a avut loc pe data de 10 august a coincis cu o serie de cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în Japonia, Indonezia și Ecuador.
Anul acesta, în 2023, vom avea patru Super Luni pe data de 3 iulie, pe 1 august, pe 30 august și pe 29 septembrie. Rămâne să urmărim evoluția seismică în perioadele cu Super Lună și să analizăm singuri câtă dreptate au sau nu cercetătorii.
Cel mai cumplit cutremur din România – 4 martie 1977, Lună plină
Cum să nu credem că Luna plină cutremură pământul în condițiile în care, tot într-o zi cu Lună plină s-a petrecut cel mai devastator seism din România, pe data de 4 martie 1977.
În ziua respectivă, faza de lună plină era la început, Luna fiind luminată de Soare în proporție de peste 90%. Apogeul a fost atins pe data de 5 martie, când bucureștenii numărau sute de morți și clădiri prăbușite.
Cutremurul din 4 martie 1977 nu a fost cel mai puternic, dar a fost cel mai distructiv din istoria României, provocând peste 1500 de morți, majoritatea în București, și peste 11.400 de răniți.