Luna lui Undrea e plină de tradiții
Tradițiile arhicunoscute ale sărbătorilor de iarnă, concentrate în ultima lună din an, le eclipsează pe cele păstrate din moși-strămoși, mai puțin populare. Potrivit calendarului popular, decembrie e luna lui Undrea sau Andrea, denumire dată de aniversarea Sfântului Andrei, abia sărbătorit, pe 30 noiembrie.
Sfântulița ne veghează
Prima sărbătoare a lunii este ziua Sfintei Mucenice Filofteia de la Argeș, celebrată pe 7 decembrie. Originară din Bulgaria, moaștele i-au fost aduse, după voința ei din timpul vieții, în urmă cu 700 ani, la biserica Curtea de Argeș. Ea este ocrotitoarea Țării Românești. “Sfântulița“, așa cum este alintată de către credincioși, e o pildă de mare curaj, pe de o parte pentru că a urmat poruncile Domnului cu prețul vieții, încălcând autoritatea părintească, pe de altă parte pentru curățenia ei sufletească.
Ignatul dă sănătate
Pe 20 decembrie, e vremea de Ignat. Numele zilei e dat de Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, din ale cărui rămășițe pământești sălășluiesc și la Mânăstirea Tismana. În popor, de Ignat nu e bine să faci altceva decât să tai porcul. Cu sângele scurs se face semnul crucii pe fruntea copiilor, ca să fie sănătoşi peste an. Apoi se face “pomana porcului”. În credința populară, perioada cuprinsă între Ignat și Crăciun era una rea. Se spune că în acest răstimp s-ar deschide mormintele și că sufletele morților ar veni printre cei vii. Așa se face că, pe 22 decembrie, în unele regiuni se mai ține Deschiderea mormintelor, un obicei prin care se pregătesc mese copioase pentru cei stinși din viață. E un bun prilej pentru a le cere celor dispăruți dintre noi ajutorul sau pentru a le spune ceea ce nu au mai apucat.
Sursa foto: Shutterstock