Luna lui Cireșar e o punte, un moment al schimbărilor. Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure. Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie.

E vreme de pelerinaj

În fiecare an, pe 2 iunie, în bătrâna Cetate de Scaun a Moldovei, se adună mii de credincioși, pentru a primi binecuvântarea moaștelor Sfntului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Martir pentru credință, cunoscut ca făcător de minuni, rămășițele lui pământești se află la noi în țară de peste 6 veacuri, Sfântul necontenind să înfăptuiască miracole, chiar și după trecerea în neființă.

În popor, Sfântul Ioan cel Nou este respectat cum se cuvine, mai ales de către femei, pentru sănătatea familiei și pentru apărarea de rele. Se spune că cine ține sărbătoarea nu va avea parte de molii la haine, de ciumă ori de grindină. Cei ce muncesc în această zi riscă să li se schimonosească trupul.

Cu luna lui Cireșar începe vara

În a doua jumătate a lui Cireșar, credincioșii creștini țin Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Și pomenesc și Sfinții Recoltelor. Vara începe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii, adică ziua Sfântului Onufrie. Sfinții Mărunți sau ai Recoltelor sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda, pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 ale lunii. Toate au legătură cu sporul grânelor, așa că obiceiurile sunt legate de lipsa muncii la câmp, de pomeni pentru cei adormiți.

Altfel, e risc să se surpe pământul, să vină potop de ploaie și de grindină, invazie de dăunători, de cutremur, de lovituri grave, de nebunie și chiar de moarte. Odată cu sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29, se ține un obicei străvechi, și anume Sărbătoarea lupilor sau Sânpetru de Vară. Sfântul Petru este patronul agricultorilor, cel ce ţine grindina şi stăpâneşte piatra. Mai mult, se spune că tot el ar fi și patronul lupilor, singurul care poate ține fiarele în frâu.

Sursa foto: 123rf.com