În timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, este trimisă de Dumnezeu pe pământ Lumina sfântă de la Ierusalim, care apoi ajunge în toate comunitățile creștine din lume. Lumina miraculoasă coboară deasupra Sfântului Mormânt și este unul dintre cele mai mari miracole ale lumii, care a supraviețuit până în zilele noastre.

Există și numeroase voci care susțin că totul nu este decât un spectacol, prin care autoritățile din Orașul Sfânt întrețin iluzia unui miracol. Cu toate acestea, în dimineața zilei de sâmbătă, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este minuțios cercetată de polițiști și reprezentanți ai clerului, să nu existe nicio sursă de foc, apoi lăcașul sfânt este sigilat. Reprezentanții tuturor cultelor care se regăsesc în Orașul Sfânt sunt atenți ca verificarea să fie minuțioasă și cât mai corectă.

Cum se desfășoară slujba din Biserica Sfântului Mormânt

La începerea slujbei, pentru prima dată și singura dată din an, candela de la Sfântul Mormânt este stinsă. Patriarhul Ierusalimului intră în biserică, începe slujba și se roagă la Dumnezeu să trimită din nou credincioșilor săi Lumina călăuzitoare.

În timpul slujbei, Sfântul Mormânt este înconjurat de trei ori, așa cum se obișnuiește în datina creștină, iar cripta este desigilată. Patriarhul renunță la veștmintele bisericești și rămâne într-o reverendă albă pentru a demonstra tuturor că nu poartă cu sine nicio sursă de foc.

El intră la Sfântul Mormânt, însoțit de un reprezentant al bisericii, timp în care toate candelele sunt stinse. Clopotele încep să bată, iar credincioșii aud rugăciunile Patriarhului îndreptate către Cer.

În fiecare an, în acest moment înălțător, deasupra Mormântului apar ca prin minune sclipiri albastre de lumină care aprind instantaneu făclia ținută de Patriarh, precum și candelele din biserică.

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Ce fac credincioșii la slujbă

Credincioșii care au marele privilegiu de a asista la slujbă, în Biserica Sfântului Mormânt, țin cu toții în mâini mănunchiuri de câte 33 de lumânări, reprezentând vârsta la care Mântuitorul a fost sacrificat.

Când se arată marele miracol și biserica se luminează de Puterea lui Dumnezeu, toți cei prezenți la slujbă izbucnesc în urale și aclamă minunea. Preț de câteva minute, fiecare încearcă să treacă cu mâna prin flacăra coborâtă din Cer, care nu arde și nu provoacă nicio durere. Se spune că Lumina Sfântă a înfăptuit multe minuni, iar cei care și-o apropie de chip se vindecă și se luminează la suflet.

„Sfânta Lumină este o lumină imaterială, un foc care nu arde – în aceasta constă minunea. Este o Lumină dumnezeiască. Şi eu am pus mâna în flacără, am simţit căldura ei binefăcătoare care nu arde şi nu frige. Această flacără răspândeşte minunea Domnului şi bucuria în sufletele credincioşilor”, ne explică părintele Alin Hotcoleanu.

Care este istoria acestei lumini miraculoase

În timpul ocupației otomane a Ierusalimului, la începutul secolului al XVI-lea, un fulger a străbătut cerul din senin și a căzut asupra unuia dintre stâlpii de la intrarea în Biserica Învierii. Legenda spune că fulgerul a fost trimis de Dumnezeu să pună capăt certurilor dintre armeni și musulmanii care îngrădeau intrarea în lăcașul sfânt.

Lumina fulgerului a scăpărat din piatră și a aprins lumănârile Patriarhului și mulțimea care a asistat la întreaga scenă a izbucnit în urale. Din acele vremuri, se știe că bolnavii care ating stâlpul fulgerat se pot vindeca, dacă au sufletul curat și se roagă cu pioșenie.

foto: Shutterstock

Vezi şi Ierusalim – cele mai frumoase locuri de vizitat!