Lumânarea de la botez este unul dintre cele mai frumoase și valoroase simboluri pe care le primește un suflet de copil, când este creștinat. Ea trebuie păstrată cu grijă de părinți și folosită numai în momentele speciale din viața copilului. Fiind o lumânare sfințită, se crede că are harul de a alina și de a alunga durerile, dar mai poate fi folosită și la diverse ritualuri binefăcătoare.
Cum se păstrează lumânarea de la botez
Lumina acestei lumânări reprezintă victoria iubirii și a milosteniei asupra necredinței. Ea este o frântură din lumina cerească, purtătoare de har și noroc, un dar neprețuit. Niciun copil de creștin nu trebuie să rămână nebotezat, iar lumânarea care însoțește ritualul religios este pavăza lui de-a lungul vieții.
Tradițiile creștine spun că lumânarea de la botez trebuie aprinsă a doua zi, când copilul este scăldat de nașă și se spală mirul cu care a fost uns la biserică. Lumina lumânării va ocroti sufletul micuțului creștinat, în timp ce este spălat și primenit. Apoi, lumânarea aceasta poate fi aprinsă și la petrecerea de moț sau în fiecare an, când copilul își serbează ziua de naștere.
Ea trebuie păstrată într-o cutie, învelită în pânză albă de bumbac, cu ramuri de busuioc sfințit. În acest fel va rezista mai mult timp și va putea fi folosită toată copilăria.
Tradiții vechi și ritualuri pentru lumânarea de botez
Lumânarea sfințită de preot la botez se folosea pe vremuri ori de câte ori era copilul bolnav. Se aprindea lumânarea lângă o icoană, iar mama sau nașa copilului rosteau Tatăl nostru și alte rugăciuni pentru înzdrăvenirea copilului.
În unele zone ale țării, capătul de jos al lumânării se tăia și se dăruia nașei, să îl aibă în casă drept pavăză și să-l țină la icoane. Ea se ruga aprinzând această lumânare sau o folosea când descânta de deochi. Se mai spune că, pe lumea cealaltă, unde este întuneric, nașii văd lumina acestei lumânări și ea îi călăuzește către Împărăția Domnului.
Fetele, când ajung la vârsta măritișului, este bine să pună busuioc proaspăt la lumânarea lor de botez și să o aprindă în zile de mare sărbătoare, de Paște sau de Crăciun. Este bine să se roage pentru sănătatea lor, pentru familie, pentru un soț bun și iubitor și pentru copii.
Lumina acestei lumânări este un prinos adus lui Dumnezeu și se poate aprinde oricând mama copilului sau nașii trec prin clipe grele. Când este o durere mare în familie, lumânarea de la botez le luminează sufletele și îi ajută să treacă peste toate încercările grele.
De asemenea, se poate aprinde această lumânare oricând în Săptămâna luminată de după Paște, când mama se roagă pentru copiii ei.