Tinerii de azi din Țara Galilor nu mai cioplesc linguri cu mesaje de dragoste, dar tradiția a rămas la fel de frumoasă și la fel de îndrăgită. Nu este casă în care să nu fie lingura dragostei, pusă la loc de cinste pe perete sau într-o vitrină.

Bărbații le oferă iubitelor lor acest semn al iubirii și azi, ca odinioară, chiar dacă nu le mai cioplesc ei. Mai sunt destui meșteri care duc mai departe tradiția, iar lingurile din lemn pe care le fac ei sunt deosebit de frumoase.

Sf. Dwynwen și Sf. Valentin

Unii îndrăgostiți oferă lingura dragostei pe data de 14 februarie, deoarece este celebrul Valentine’s Day. Dar tradiția este legată de ziua de 25 ianuarie, când este sărbătorită Sfânta Dwynwen, protectoarea celor care se iubesc.

Legenda spune că Dwynwen era o frumoasă fiică de rege care s-a îndrăgostit de tânărul Maelon. Din nefericire, soarta nu i-a ajutat pe cei doi să rămână împreună, iar frumoasa galeză s-a rugat la Dumnezeu să o ajute să îl uite pe Maelon.

Ea a fost vizitată de un înger care i-a dat o poțiune să uite dragostea, numai că licoarea magică l-a transformat pe Maelon într-o stană de gheață. Dwynwen s-a rugat cu lacrimi fierbinți la Dumnezeu să îi ierte pe amândoi, să îl readucă la viață pe tânăr și să o protejeze să nu se căsătorească niciodată cu altcineva, chiar dacă tatăl ei îi găsise mire.

Dumnezeu i-a îndeplinit dorințele și a trimis-o călugăriță la mănăstirea din Llanddwyn Island. Aici ea a fost recunoscută drept protectoarea îndrăgostiților, dar și a tuturor animalelor bolnave. Menirea ei nu este departe de cea a Sf. Valentin, cunoscut și el drept protectorul tinerilor îndrăgostiți, prigoniți de părinți sau foarte săraci.

Ce simbolizează lingura dragostei

Tradiția de a oferi o lingură frumos sculptată femeii iubite datează, se pare, din secolul al XVI-lea. Pornind de la simplele linguri de supă, tinerii galezi au început să sculpteze linguri tot mai frumoase, decorate cu frunze și inimi, cu lanțuri și ancore, ba chiar și cruci sau stele. Simbolurile nu erau alese la întâmplare. Fiecare element avea semnificația lui clară, iar lingura se transforma astfel într-o declarație de dragoste inedită.

Lingura dragostei se dăruia doar femeii cu care dorea să se căsătorească. Era un mesaj clar că bărbatul respectiv dorea să își întemeieze o gospodărie și să înceapă o viață nouă lângă aleasa lui. Era o declarație de dragoste și totodată o cerere în căsătorie, iar femeia care accepta lingura trebuia să o pună la vedere pe perete, în casă, pentru ca alți bărbați să știe că ea și-a promis deja inima și mâna.

Ce semnifică simbolurile pe frumoasele linguri galeze

Cele mai răspândite simboluri pe lingura dragostei erau inelele, inimile, lanțurile, lacătele, frunzele, cheile și clopotele.

Inelul – vom fi mereu împreună

Inima – promit iubire, fidelitate, afecțiune veșnică

Lanțul – promit fidelitate

Lacătul – casa mea este și a ta, te voi proteja mereu

Cheia – inima mea este doar a ta

Clopotul – vreau să ne căsătorim

Frunzele – dragostea mea crește mereu

Alte simboluri folosite pentru decorarea lingurilor

Roata – voi munci pentru tine și pentru familia noastră

Nodul – viețile noastre vor fi mereu împletite

Barza – vreau să avem copii împreună

Potcoava – noroc și fericire

Florile – afecțiune profundă

Dragonul – protecție și securitate

Narcisa – simbol național al iubirii în floare

Crucea – dragoste creștinească și căsătorie

Ancora – nevoia de a se așeza la casa lui

citește și Cele mai frumoase mesaje de Sf. Valentin!

foto: Shutterstock