Nu te aşeza pe colţul mesei, că nu te mai măriţi”, te ceartă femeile de la ţară. „Şi ai grijă cu oglinda! Dacă o spargi, te aşteaptă şapte ani de ghinion în căsnicie”. Dacă ți-e teamă să nu ai cununiile legate, ia aminte și la superstițiile de demult.

Din vechime, în lumea magică a satului, teama tinerelor să nu rămână acasă, nemăritate, a dat naştere la zeci de surperstiţii şi credinţe care vorbesc despre legarea cununiilor. Unele femei se tem de ele şi azi, caută ajutor la preoţi sau plătesc bani grei pe la vrăjitoare să le scape de semnele rele. Se spune că vrăjile sunt făcute întotdeauna cu ură şi invidie, cu blesteme grele, iar cine a căzut sub patima lor nu se poate apăra decât cu credinţa sinceră în Dumnezeu.

Ce semne îţi arată legarea cununiilor

Dacă eşti superstiţioasă, ar trebui să cunoşti din timp semnele care îţi arată că ţi s-au făcut vrăji ca să ţi-au fost legate cununiile:

  • când participi la căsătoria unor prieteni şi ţi se face rău sau simţi nevoia să pleci, să nu îi mai vezi, înseamnă că norocul tău în dragoste a fost alungat cu vrăji;
  • când îţi place de un bărbat, dar te sperie gândul de a te căsători cu el, poate fi vorba tot de vrăji, făcute, poate, de o femeie care te consideră rivala ei;
  • când se apropie ziua să te căsătoreşti şi tu te răzgândeşti fără vreun motiv serios, ţi se face teamă de el şi vrei să uiţi totul, multe femei ţi-ar spune că vrăjitoarele au aruncat un blestem asupra căsniciei tale;
  • când anii trec şi nu îţi găseşti partenerul potrivit, chiar dacă ai avut de mai multe ori ocazia să te căsătoreşti, se spune că ai fost blestemată cu apă de la mort, să nu te placă nimeni şi să nu te ceară niciunul în căsătorie.

 Ia aminte la superstiţii

Să nu spargi oglinda!

Vorbe vechi, din bătrâni, spun că dacă ai spart oglinda vei avea numai necazuri şi piedici în căsnicie, timp de şapte ani. Problemele nu lipsesc niciodată dintr-o relaţie de cuplu, nici din casa celor săraci, nici din familiile celor bogaţi. Dacă eşti superstiţioasă, îţi vei aduce aminte de oglinda spartă ori de câte ori te vei certa cu soţul tău. În unele zone ale ţării, se mai spune că, dacă spargi oglinda, ţi se leagă ochii să nu îl vezi pe cel care te iubeşte cu adevărat şi să îl alegi pe cel care te înşală. Dar toate aceste superstiţii sunt legate, de fapt, de valoarea pe care o aveau oglinzile la începutul veacului trecut, şi nu de puterea lor magică asupra căsniciei. Oglinzile erau deosebit de scumpe, se găseau greu şi costau o avere. Mai mult de atât, oglinda era un simbol al chipului frumos şi tânăr, căruia i se cuvenea dragostea de timpuriu. Dacă spărgeai oglinda, îţi risipeai norocul în dragoste.

Să nu stai pe colţul mesei!

Superstiţia spunea, în veacurile din urmă, că băieţii care mâncau pe colţul mesei, alături de fete frumoase, nu îşi mai găseau perechea potrivită niciodată. În ierarhia vechii familii ţărăneşti, cine stătea pe colţul mesei, avea un loc mai puţin important şi se supunea vrerii celorlalţi. Ba chiar primea şi cea mai mică porţie. Flăcăii care stăteau pe colţ erau consideraţi timizi şi nevrednici de atenţia fetelor. Superstiţia s-a răspândit uşor şi oamenii o mai respectă şi azi, fie că este vorba de tineri sau de bătrâni, de fete sau de băieţi. Nu te aşeza pe colţul mesei, că nu o să mai ai noroc în dragoste şi în viaţă.

Să nu coşi pe haina îmbrăcată!

Ai grijă să nu coşi vreodată un nasture sau vreun tiv destrămat la haina pe care o ai pe tine. Se spune că, atunci când faci nod, îţi legi singură norocul în dragoste şi cununiile. Nodul a fost dintotdeauna privit, în popor, drept un capăt de drum, o fundătură din care nu mai există ieşire.

Cum îţi găseşti ursitul

Vrăjile care ţi-au legat cununiile au şi dezlegare, iar, dacă tu crezi în puterea lor, poţi încerca descântecele de dragoste care te ajută să îţi găseşti jumătatea. Iar, dacă nu crezi, metodele băbeşti te vor amuza şi, poate, te vor surprinde cu o veste la care nu te aşteptai.

  1. Picăturile de ceară

Picură două picături de ceară albă într-un pahar cu apă şi amestecă-le cu un fir de busuioc. Dacă se lipesc, te vei căsători. Dacă se despart, dragostea ta nu este împărtăşită.

picaturi de ceara

  1. Boabele de grâu

Pune pe o plită sau pe o tavă încinsă atâtea boabe de grâu câţi peţitori ai, plus încă unul pentru tine. Pune semn la fiecare boabă, să ştii a cui este, şi urmăreşte cu atenţie ce boabă sare odată cu a ta: acela îţi este sortit să îţi fie soţ.

  1. Colţunaşii cu răvaş

Pregăteşte colţunaşi din aluat şi pune înăuntrul lor bileţele cu numele bărbaţilor pe care îi cunoşti şi care ţi-ar putea face curte. Când apa dă în clocot, scoate primul colţunaş care iese la suprafaţă şi citeşte numele de pe bileţel.

  1. Busuiocul de sub pernă

Dacă mai ai răbdare să aştepţi Boboteaza, păstrează o crenguţă de busuioc de la preot şi pune-o în noaptea acea sub pernă. Se spune că busuiocul miruit, floare sacră legată de dragoste şi căsnicie, te va ajuta să îl visezi pe viitorul tău soţ.