Odată cu apariția metodelor de ușurare a nașterii pentru viitoarea mamă, multe dintre superstițiile dedicate acestui moment s-au stins. Însă sunt destule cele care se mai păstrează. Deși par să nu aibă nicio logică, mai ales pentru femeile cu studii, umblate prin lumea largă.

O lăuză are obligații

Se știe că Dumnezeu protejează toți pruncii. Iar persoanele credincioase știu acest lucru. Și consideră că rugăciunile și purtarea unor obiecte sfințite, precum iconițele sau mirul, cu rol de talisman, sunt suficiente pentru un copil frumos și sănătos. Totuși, deși unii spun că o lăuză trebuie să îmbrace hainele pe dos. Pentru a nu fi deocheată. Alții cred că acest gest face ca bebelușul să aibă probleme de sănătate „întorcându-i pe dos” destinul.

Apoi, se spune că e obligatoriu ca proaspăta mămică să poarte bluze cu cruci roșii cusute în dreptul sânilor, pentru a avea lapte suficient. Acum e aproape imposibil de respectat acest ritual. Căci bebelușii se află în maternitate. Dar, pe vremuri, se obișnuia să fie înfășați micuții, imediat după naștere. Și neapărat în scutece garnisite cu busuioc, usturoi și panglică roșie.

Dacă dai, ai?

Se spune că dacă tatăl nu cinstește toți bărbații cunoscuți, la venirea pe lume a copilului, micuțul se va îmbolnăvi și va fi lipsit de noroc. Pentru a nu fi deochiat, nou-născutul trebuie femeia lăuză trebuie să-i pună imediat după naștere ceva din aur și trebuie să-l cântărească înainte de prima băiță, însă nu va spune nimănui greutatea pruncului. Ca să vină ursitoarele, în primele 3 zile de la naștere, în pătuțul nou-născutul se pune o pâine, iar în camera lui, un blid cu făină cernută, sare și un bănuț din argint.

Sursa foto: which.co.uk