Potrivit tradiției strmoșești, în următoarea zi de luni de după Duminica Tomii este Paștele Blajinilor. Luni, după Duminica Tomii, se celebrează Paştile Blajinilor sau Lunea morţilor. Sărbătoarea trebuie respectată în onoarea persoanelor dragi, trecute la cele veșnice. Însă, cum ziua de sâmbătă este dedicată pomenirii celor adormiți, majoritatea preoților slujesc la morminte în această zi, motiv pentru care, în majoritatea regiunilor țării și cu precădere în Moldova, aceasta este ziua în care se sărbătorește Paștele Blajinilor. Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată.

Ce se face la Paștile Blajinilor

La Paștele Blajinilor, se fac pomeni. Blajinii sunt duhurile străbunilor, care trăiesc la hotarul dintre lumi, unde Apa Sâmbetei se varsă în Sorbul Pământului. Sunt buni, credincioşi şi respecă posturile. Numai că ei nu ştiu când e sărbătoarea de Paşti şi află abia cu 8 zile mai târziu, când văd pe apă cojile de ouă vopsite aruncate de oameni. Se spune că sufletele care nu primesc nimic de pomană la Paștele Blajinilor se întorc în lumea lor flămânde și însetate, poftind la bunătățile din care s-au înfruptat oamenii dragi lor. De aceea, oamenii primenesc și împodobesc acum mormintele celor plecați dintre noi. Se împart pomeni cu vase pline de ouă roşii, colaci şi lumânări aprinse. Apoi, la 40 de zile după Înviere, de ziua Înălţării Domnului, se păstrează tradiția Moşilor de Ispas. Se dau de pomană mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu, se împodobesc mormintele şi casele cu ramuri de paltin, iar ferestrele cu leuştean. Este ultima zi în care se mai vopsesc şi se mai împart ouă roşii și în care se mai spune „Hristos a înviat!”.

Pentru sufletele adormite

Conform tradiţiei, Blajinii sunt duhurile străbunilor, care trăiesc la hotarul dintre lumi, unde Apa Sâmbetei se varsă în Sorbul Pământului. Blajinii sunt buni, credincioşi şi respecă posturile. Dar, se pare că ei nu ştiu exact când cade sărbătoarea de Paşti şi află abia cu 8 zile mai târziu, când văd pe apă cojile de ouă vopsite aruncate de oameni. De aici și denumirea de Paștele Blajinilor.

Acum, se pun pe morminte vase cu ouă roşii, colaci şi lumânări aprinse şi se fac pomeni. Dar, în cea de-a doua duminică după Paşti, are loc Paştele Morţilor. E o zi în care se dă de pomană, se sfinţesc mormintele şi se aprind o lumânări în amintirea celor dragi. Se impart ouă roşii şi cozonaci, se pregătesc mese festive, întru iertarea păcatelor celor duşi. Înaint,e se primenesc mormintele și se decorează cu flori.

Sursa foto: 123rf.com