Taina Botezului se primește imediat după naștere și, chiar dacă ritualurile diferă, de la neam la neam și de la religie la religie, esența ei e aceea de a ne apropia de divinitate. Botezul reprezintă poarta de intrare în lumea credinței. Cu toate astea, lumea ortodoxă acceptă o sumedenie de ritualuri păgâne și de superstiții la botez. După scrierile religioase, botezul trebuie săvârșit la o săptămână după naștere, când i se dă și numele copilului, de către nașii neapărat ortodocși.

Botezul are nașii în rolul principal

Se spune că, dacă e vorba despre o fetiță, ea trebuie să fie botezată de un bărbat, iar un băiețel va fi botezat de o femeie. Nașii cumpără trusoul complet de botez, lumânarea, pânza albă, fașa albă, roz sau bleu, cruciulițe de pus în piept la invitați, săpun și prosop, ulei, vin. Când se vine acasă de la biserică, după botez, în prag, nașa întinde peste prag, de trei ori, brațele în care-și ține finul rostind către mamă: „Mi-ai dat un păgân, ția-m adus un creștin”. După botez, copilul nu trebuie schimbat de hăinuțe și nici pupat, până a doua zi.

Ce se face la botez

De la ritualul simplu, creștinesc, până la sumedenia de superstiții (unele absolut tâmpe și lipsite de logică) de care se ține cont e cale lungă. Căci nu e bine să botezi un copil cu numele unui decedat din familie, nici să uiți, carecumva, să pui bani în cristelniță. Dacă vrei un bebe cu gropițe în obrăjori, lasă nașa să-l pupe înainte de botez. Mare atenție, însă! Copilul mic nu trebuie pupa pe funduleț, căci pe acela-l va întoarce celui care a făcut gestul, când va crește mare. Însă după ce a primit Sfânta Taină, copilașul nu mai are voie să fie pupat și nici schimbat de hăinuțe, până a doua zi, căci, altminteri, se „duce efectul” Împărtășaniei. O fașă prea lungă face ca micuțul creștin să se căsătorească prea târziu, iar una prea scurtă, prea devreme. Lumânarea de botez ar trebui să arate ca o sorcovă, potrivit credințelor, căci musai e nevoie de flori de crin (de binecuvântare), frunze de ferigă (pentru spor), crenguțe de brad (pentru sănătate), floarea miresei (ca să-i fie cununiile dezlegate). Apa în care a fost botezat copilul trebuie neapărat aruncată imediat la un măr, ca să aducă noroc. Din banii de la botez, trebuie cumpărată o găleată, ca să trăiască copilul mult. Prima băiță de după botez se face într-o „ciorbă” din care nu trebuie să lipsească busuiocul, laptele, grâul, mărarul, menta, mușețelul, macul, cânepa, penele, petalele de trandafir, mierea, ouăle, zahărul, banii și, neapărat, aghiazma.

Sursa foto: simple.wikipedia.org