Se știu puține lucruri despre viața reală a episcopului din Myria, care avea să fie sanctificat și să devină apoi Moș Nicolae. Tradiția bisericească susține că ar fi murit în anul 346, iar după moartea lui, a izvorât la mormânt un fir de apă miraculoasă. Vestea s-a răspândit și mulți credincioși veneau să atingă apele tămăduitoare pentru a se vindeca de boli grele și dureri.

Când localitatea în care fusese înmormântat fostul episcop a fost prădată de turci, câțiva marinari italieni au furat sicriul cu moștele Sf. Nicolae și l-au dus la Bari. Aici a fost ridicată o biserică și apoi o catedrală impunătoare pentru a adăposti relicvele prețioase.

Izvorul cu parfum divin și puteri tămăduitoare

În catedrala din Bari, sicriul a fost depus într-un lăcaș acoperit cu marmură grea. Cu toate acestea, un parfum divin se simțea în preajma lui și curând după aceea preoții au observat un fir de apă care începea să se prelingă din raclă.

Au început să colecteze apele izvorului și le puneau în sticluțe cu apă sfântă pentru a le vinde enoriașilor. Oamenii susțineau că apele acelui izvor fac minuni mari, vindecă suferințe grele și îi ajută pe cei năpăstuiți în vremurile vitrege.

Miracolul a rămas o taină netulburată până în 1953, când s-a luat decizia să fie renovată catedrala. Sicriul a fost descoperit și s-a găsit scheletul parțial al unui bărbat de aproximativ 70 de ani. Povestea spune și ea că Sf. Nicolae ar fi murit la 74 de ani.

Oasele au fost puse pentru studiu pe o pânză curată din in care se umezea tot mai mult de la o zi la alta. Preoții care au participat la analiza moaștelor susțin că din ele izvora un soi de mană parfumată, asemănătoare apelor curate de munte.

Biserica menține miracolul viu!

Și după ce au fost depuse în sicriu și apoi în mormântul lor, moaștele Sf. Nicolae au continuat să izvorască mană și să atragă curiozitatea creștinilor din toate colțurile lumii.

Un studiu științific nu a fost înfăptuit, Biserica Catolică folosind doar analizele realizate de către preoții catedralei împreună cu profesorul de anatomie Luigi Martini de la Universitatea din Bari.

În fiecare an, pe data de 9 mai, este colectată această mană care izvorăște din mormântul sfântului și se ține o slujbă fastuoasă. Și în zilele noastre, această mana este amestecată cu apă sfințită și poate fi cumpărată în sticluțe mici de la catedrală, imprimate cu icoana Sf. Nicolae.

foto: Shutterstock