Data de 12 iulie are o importanță aparte pentru ortodocșii de rit vechi, în special pentru cei de origine slavă. Și asta pentru că sărbătoresc Petra i Panila. Este echivalentul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru restul ortodocșilor.

Mai multe laolaltă

Petra i Panila sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sunt simboluri ale credinţei de nestrămutat şi ale sacrificiilor supreme în numele Domnului, modele de dăruire, devotament, perseverență și curaj. Sfinții Petra i Panila sunt respectați cu fastul cuvenit, căci viețile lor s-au dovedit a fi modele de credință, s-au aflat la temelia răspândirii creștinismului și a propovăduirii credinței, jertfindu-se în numele lui Hristos. Fiind unul dintre marile praznice religioase, Biserica le dă credincioșilor care au postit dezlegare la pește, untdelemn și vin. Pe de altă parte, momentul religios important coincide, în tradiția folclorică, cu Sânzienele sau Ivandiu, cum e știută sărbătoarea la ucrainieni.

Ivandiu se ține de leac

Pentru că Ivandiu reprezintă un amestec de sărbători, în care se împletesc obiceiuri religioase și folclorice străvechi, oamenii au păstrat tradiția și au transmis-o din generație în generație. De Sânziene, casele şi porţile gospodarilor sunt împodobite cu frunze de nuc şi viţă de vie, pentru a ține la distanță spiritele rele și a avea parte de belșug și sănătate. Pe de altă parte, la Ivandiu, e obligatoriu să se culeagă flori de sunătoare. Acestea sunt transformate într-un medicament care se bucură de mare încredere. Florile de sunătoare se pun în ulei de măsline şi le lasă la macerat 40 de zile. Leacul astfel obținut se folosește la boli ale stomacului, mai ales la ulcer.

Sursa foto: 123rf.com