Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care „Întâia și a doua Aflare” pe 24 februarie, în vreme ce a treia e celebrată pe 25 mai.

Obiceiurile lui Ioan Fierbe Piatră

La 25 mai se serbează a treia Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment care marchează și începutul sărbă­torilor de vară. Există o legendă potrivit căreia Sfântul Ioan era un tânăr sărac ademenit de o femeie foarte frumoasă, căruia Dumnezeu îi pre­schimbase capul cu al unei oi, pentru a-l feri de păcat. Capul tăiat şi lepădat de fecior, a fost descoperit într-o zi de 25 mai. De atunci Biserica serbează Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătorii i se mai spune în calendarul popular şi Ioan Fierbe Piatră, cunoscut ca apărător de rele şi durere. De ziua lui, oamenii nu trebuie să lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. Se mai spunea că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, des­cărcând-o în alte părţi, adeseori în livada celui ce-i necinstise sărbătoarea. Cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat Ioan Fierbe Piatră, altminteri existând risc mare de a apărea cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.

 

Sursa foto: 123rf.com