Cuprins
- 1 Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
- 2 Când este lăsatul secului
- 3 Ce nu ai voie să mănânci în Postul Adormirii Maicii Domnului
- 4 Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
- 5 Ce nu este bine să faci în Postul de Sfânta Maria
- 6 Rugăciune pe care să o spui în Postul Sfintei Maria
- 7 Istoricul Postului Sfintei Marii
Pe data de 15 august, anual, este prăznuită sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Înainte de marea sărbătoare, credincioșii încep o perioadă de post în care nu au voie să consume o serie de alimente. Citește când este începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
Luna august aduce două dintre cele mai importante sărbători cu cruce roșie din calendarul ortodox. Schimbarea la Față, pe data de 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea, pe data de 15 august.
Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, are o durată fixă și nu permite credincioșilor consumul anumitor alimente pe întreaga perioadă. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului va începe de marți, 1 august, și va dura până în ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, dimineața zile de 15 august.
Când este lăsatul secului
Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului are loc în fiecare an pe data de 31 iulie, cu o zi înainte de începerea Postului. Dacă data de 31 iulie pică într-o zi de miercuri ori de vineri, atunci lăsatul secului se va lăsa cu o seară înainte, și anume pe 30 iulie.
În Biserica Ortodoxă, există obiceiul prin care se săvârșesc cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Ce nu ai voie să mănânci în Postul Adormirii Maicii Domnului
Pe durata Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii trebuie să renunțe la consumul mai multor alimente. Nu se consumă deloc produse de origine animală, nici lactate și nici ouă.
Pe durata Postului Sfintei Marii se dă dezlegare la pește într-o singură zi, pe data de 6 august, atunci când este prăznuită sărbătoarea Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos.
În dimineața zilei de Sfânta Maria, pe 15 august, femeile merg la biserică cu mai multe alimente, pentru a fi sfințite, printre care și fructe precum struguri, prune sau faguri de miere.
Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
Potrivit Bisercii Ortodoxe, pe durata Postului, în zilele de marți și joi, credincioșii trebuie să mănânce legume fierte, fără untdelemn. Sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
- Marți – 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin;
- Sâmbătă – 5 august: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin;
- Duminică – 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește;
- Sâmbătă – 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin;
- Duminică, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin.
Ce nu este bine să faci în Postul de Sfânta Maria
- Pe toată perioada Postului de Sfânta Maria, nu este bine să te cerți cu cineva, să nu porți dușmănie pe nimeni.
- Nu este bine să nu te lauzi cu faptele tale de milostenie, și nici să ceri recompensă pentru faptele mărețe.
- Nu este bine să păcătuiești cu vorba, nici cu fapta.
- De asemenea, pe durata Postului nu este bine să poftești la produsele de origine animală.
- Pe durata Postului, în zilele de luni, miercuri și vineri, se consumă alimente până la ora 15:00, urmând ca după această oră să nu se mai consume mâncare uscată.
- În Postul Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți și botezuri ori petreceri cu muzică și dans.
- În zilele de Post nu este recomandat să dai de pomană alimente ce conțin ouă, lapte sau carne.
- Este interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb ori dormitul pe prispă, în perioada Postului.
Rugăciune pe care să o spui în Postul Sfintei Maria
„După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat: Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuţă aşa:
Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!
Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Multiubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare!
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecaţi, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulţumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aliluia! Aliluia! Aliluia!”.
Istoricul Postului Sfintei Marii
În antichitate, creștinii din Antiohia, posteau o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. În zona Constantinopolului, creștinii posteau pe o perioadă de patru zile, în timp ce creștinii din Ierusalim posteau opt zile.
În anul 1166, a avut loc un sinod bisericesc la Constantinopol, condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, unde s-a luat hotărârea ca postul să dureze o perioadă standard, și să înceapă mereu la dată fixă, pe 1 august, până în dimineața zilei de 15 august, atunci când începe sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Originea Postului a fost fixată atunci când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
Citește și: Simboluri care îți protejează căsnicia! Ce daruri poți alege la aniversarea căsătoriei