În amintirea minunii petrecute cu peste două mii de ani în urmă, în Ţara Sfântă, evreii celebrează, an de an, Hanuca sau Sărbătoarea Luminilor. Este simbolul luminii, al sfințeniei, al gloriei, cam la fel cu ceea ce reprezintă din punct de vedere al simțirii și Crăciunul creștin. Doar că ține 8 zile și nu doar 3.

Sufletul curat se umple de lumină

Hanuca are o dublă semnificaţie pentru poprul evreu. Pe de o parte, este sărbătoare naţională, reprezentând eliberarea de sub dominaţia greco-siriană, iar pe de alta, una religioasă, ce marchează momentul repunerii în drepturi a credinţei şi purificarea Templului. Pentru a revendica Templul, trebuia ca evreii să reaprindă Manora, candela sfântă cu ulei pur de măsline, spurcat înainte de localnicii elenizați. Evreii au găsit numai o singură sticlă, care nu era suficientă decât pentru o zi. Și atunci s-a întâmplat minunea: uleiul a rezistat să ardă timp de 8 zile, exact atât cât era nevoie pentru a se produce alt ulei pur. Și azi, ritualul Sărbătorii Luminilor constă în aprinderea de lumânări, în fiecare seară câte una, în ordine crescătoare, în sfeșnicul special numit hanuchia, așezat la fereastră pentru a vesti minunea. În acest timp se intonează cântece și mulțumiri către Dumnezeu. Lumânările sunt sfinte și nu se folosesc decât în acest scop. Pentru a le aprinde, este nevoie de „șamaș”, o lumânare specială, diferită de celelalte 8. În rest, toată lumea petrece în jurul meselor îmbelșugate, alături de cei dragi. În fiecare dimineață, la slujbă, se recită psalmi şi se citeşte un pasaj din Tora.

Tradițiile sunt savuroase

Pentru că Hanuca este și o sărbătoare a familiei, festinul este important. Din menu sunt nelipsite mâncărurile bogate în ulei, papanașii, gogoșile Sufganiot cu dulceață și delicioasele „latkes”, niște chiftele din cartofi, dar și prăjiturile humăntaș. Se bea mult vin. Copiii sunt cei mai câștigați, căci au ocazia acum să primească atât bani, cât și „Hanukageld”, adică bănuți de ciocolată înveliți în staniol. Un alt obicei frumos este cel al jocurilor de cărți, dar și cu Dreidl, un titirez special cu 4 fețe, gravat cu iniţialele cuvintelor ebraice care s-ar traduce prin „Minune mare a fost acolo”.

Sursa foto: 123rf.com