Cu toții ne-am jucat în copilărie cu gura leului. Vă mai amintiți că, dacă apeși corola florii în laterale, gura se deschide și se închide exact ca botul unui leu.

Numele ei este în mod evident legat de forma florii, dar nu numai aceasta este ciudată. Mult mai ciudat este fructul acestei flori, care are o formă de craniu.

Capsula în care se găsesc semințele pare să fie craniul unei ființe pe jumătate om, pe jumătate diavol sau dragon, de unde și numele în engleză al acestei flori și anume ”snapdragon”.

Gura leului, o floare cu semnificații mistice uitate

Pe meleagurile noastre și pe la greci, floarea aceasta semăna cu un leu, pentru alții ea semăna cu un dragon, dar oricare ar fi numele și asemănărea, ele nu sunt întâmplătoare.

De multe ori, natura a găsit o cale să ne avertizeze că anumite plante sunt benefice sau toxice, dându-le o formă curioasă sau culori care ies în evidență. Era firesc ca și această floare să aibă anumite proprietăți magice, dacă natura a înzestrat-o cu forme atât de curioase.

Datorită asemănării ei cu un leu sau cu un dragon, în veacurile mai vechi se credea că gura leului poate alunga spiritele malefice și poate combate veninul sau poțiunile otrăvitoare folosite de vrăjitoare.

O floare pentru tinerețe și frumusețe

Printre leacurile folosite la naștere se număra fiertura din frunze de gura leului despre care se credea că alină durerile facerii.

Gura leului era o floare dedicată femeilor și se mai spunea că farmecul ei tainic le apără pe tinerele frumoase de invidia și dușmănia celorlalte femei. De aceea, prin Anglia sau Scoția, gura leului se purta ascunsă în sân, mai ales în nopțile cu Lună nouă.

Se mai credea că este o floare care poate proteja tinerețea și frumusețea. Dacă trimiteai un buchet de gura leului unei tinere, nu doar că îi spuneai cât de frumoasă și specială era pentru tine, ci arătai că încerci să o protejezi de farmecele altui bărbat.

Nu știm cât de eficiente erau farmecele de dragoste cu gura leului, cert este că planta are certe proprietăți medicinale. Decoctul și ceaiul din flori era folosit adesea pentru dureri de stomac și inflamații, pentru răni la nivelul cavității bucale, pentru dureri în gât, dar și extern pentru îngrijirea rănilor și erupțiilor de la nivelul pielii.