Francisc de Assisi apără animalele

În fiecare an, pe 4 octombrie, mii de credincioși merg la Assisi. Se duc la biserica ce îi găzduiește rămășițele pământești, pentru a-i aduce omagii Sfântului Francisc de Assisi. Și asta pentru că oamenii l-au iubit mult. Se spune chiar că avea harul de a comunica cu animalele. De aceea a și fost numit ocrotitorul lor. Vorbea cu păsările, cu lupii și cu orice vietate. Deloc întâmplător, în 4 octombrie se celebrează și Ziua Internațională a Animalelor. Se serbează din 1931, ca un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de specii pe cale de dispariție, din cauza influenței nefaste a omului. Ziua este și un tribut adus vietăților și tuturor celor care le iubesc și le respectă.

Viața i s-a schimbat în temniță

A venit pe lume într-o familie bogată, primind numele Giovanni Francesco di Bernardone, în anul 1181, în localitatea Assisi, din Italia. Nu a primit o educație pe măsura statutului familiei, așa că s-a făcut remarcat mai mult prin rele pe parcursul copilăriei și al tinereții sale Se îmbrăca extravagant pentru vremurile acelea și se comporta ca atare. Era petrecăreț recunoscut. Numai că, în timpul unei lupte cu cei din Perugia, a fost luat prizonier și a petrecut mai bine de un an în temniță. Acolo, s-a îmbolnăvit grav, iar asta i-a schimbat radical viziunea asupra vieții. În 1205, la revenirea acasă, a decis să-și dedice viața lui Dumnezeu, sărmanilor și celor aflați în suferință.

La un moment dat, aflându-se la ruinele capelei San Damiano, de lângă Assisi, i s-a arătat Însuși Iisus Hristos, care i-a cerut sa repare biserica, referindu-se nu numai la ruinele capelei, ci la biserica creștină în general. Acest moment l-a făcut să-și vândă toată avuția pentru a renova capela, din această cauză fiind nevoit să rupă relația cu tatăl său, care nu a fost de acord. A petrecut restul vieții printre leproși și suferinzi, reconstruind biserici în paragină. În 1208, a dat naștere Ordinului Franciscanilor.

În 1224, a primit stigmatele care l-au adus în rândurile sfinților, semnele celor cinci răni pe care le-a avut Iisus răstignit, după o perioadă de 40 de zile de post și rugăciune. S-a stins la 44 de ani, în coliba sa, a fost canonizat și numit protectorul al Italiei. A rămas în sufletele creștinilor pentru dragostea lui față de Sărbătoarea Crăciunului, el fiind acela care a creea conceptul de „Ieslea Crăciunului”, atât de popular în zilele noastre.

Sursa foto: wikimedia.org