Praznicul celor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur a fost rânduit pe data de 30 ianuarie încă de la începutul anilor 1800. În această zi de mare sărbătoare, sunt prăznuiți cei trei sfinți considerați mari învățători ai preceptelor creștine, mari păstori ai creștinismului și tălmaci ai Sfintelor Scripturi.
Conform tradiției, la zi de mare praznic este bine să ținem post, și mulți români țin post doar cu pâine și apă până la apusul soarelui pe data de 30 ianuarie. În mod deosebit, fetele tinere țin post în această zi și se roagă la cei trei sfinți pentru a se căsători cât mai repede și pentru a se bucura de o căsnicie împlinită și fericită.
De asemenea, mamele care au fete de măritat țin și ele post și se roagă pentru fetele lor să se mărite cu flăcăi de ispravă. Ele merg la biserică la sfânta slujbă și apoi pregătesc bucate pe care le dau de pomană.
Ce tradiții se țineau pe vremuri la Sfinții Trei Ierarhi
După Sfântul Vasile și Boboteaza, mari sărbători creștine de la începutul lunii ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi care se prăznuiesc pe data de 30 ianuarie era considerată o sărbătoare care încheia vremea cea rece a iernii. Ziua se mărește, nopțile scad și se domolește gerul năpraznic. Oamenii spuneau că se schimbă vremea și așteptau primele semne de primăvară.
În ziua de 30 de ianuarie, nimeni nu lucra, nici bărbații, nici femeile. Mergeau la biserică, țineau post și treceau pe la rudele cu care aveau câte ceva de împărțit. Ziua celor trei sfinți este considerată o zi a împăcării, iar rudele care s-au certat este bine să se împace în această zi, să stea la masă împreună și să alunge supărările.
Gospodinele pregăteau colivă și mergeau la biserică să fie sfințită, apoi o împărțeau în amintirea rudelor decedate. În unele zone ale țării, se mănâncă pește, iar gospodinele pregăteau câte trei vase cu pomană, cu bucate de pește, pe care le ofereau bărbaților, în memoria celor plecați din această lume.
Praznic pentru văduve
Ziua de 30 ianuarie este ziua în care sunt ocrotite văduvele. Se spune că Sf. Grigorie Teologul este ocrotitorul văduvelor și le apără de dușmani și de grijile de zi cu zi.
Femeile care au rămas văduve trebuie să se închine acestui mare sfânt la biserică și să îi ceară ajutorul. Se spune că Sf. Grigorie le va lumina gândurile și inima, va îndepărta relele și dușmanii din viața lor și le va ușura traiul.
Tot în această zi, cei trei sfinți îi ajută pe copii văduvelor și pe copiii sărmani care vor să devină preoți sau călugări și îi îndreaptă către sfânta credință.
Superstiții legate de vreme
Vremea începe să se îndrepte la sfârșitul lunii ianuarie, iar sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi marchează sfârșitul iernii. Oamenii mergeau la câmp, dacă se topea zăpada, și verificau semănăturile de grâu. Dacă începeau să crească firele verzi de grâu dese și sănătoase era semn bun de recoltă bogată.
De asemenea, se mai spune că, dacă picură streșinile pe 30 ianuarie, adică dacă ploua sau dacă se dezgheța zăpada, primăvara avea să fie rece și ploioasă.
Dacă era o zi geroasă pe 30 ianuarie, se credea că va fi o vară foarte călduroase și secetoasă.