Palatul Quinta da Regaleira din localitatea portugheză Sintra te fascinează de cum intri pe poarta domeniului vast! Castelul cu o arhitectură stranie, împodobit cu numeroase elemente ezoterice și masonice, este înconjurat de păduri și lacuri întunecate, de grădini luxuriante, presărate cu grote și tuneluri misterioase. Oriunde întorci privirea, pe domeniul palatului, elementele decorative îți aduc aminte de ritualurile magice de demult, dar locul cel mai straniu și mai puțin înțeles este Fântâna Inițierii, o spirală cu nouă niveluri care coboară adânc în pământ.

Quinta de Regaleira

Semnificația magică transmisă de masoni

Turnul întors, construit sub formă de spirală, are 27 de metri adâncime. Scara rotundă coboară pe 9 niveluri, închipuind drumul prin Purgatoriu imaginat de Dante Alighieri în celebra sa ”Divina Comedie”. La capătul drumului exista o poartă cu un mecanism secret pe care numai inițiații reușeau să o deschidă. Cei care făceau drumul în sens invers și urcau spre suprafață, aveau senzația că parcurg cele nouă niveluri ale Paradisului, inspirate tot din opera lui Dante. Se spune că Fântâna magică reprezenta legătura Pământului cu Cerul și, parcurgând drumul dus întors, în adâncime și apoi din nou spre suprafață, beneficiai de iluminare și inițiere în științele tainice ale masoneriei. Din adâncimea fântânii se ajunge într-o grotă, aflată dedesubtul unei cascade, din care se pornește pe un drum sinuos către o serie de catacombe întunecate.

Opera unui maestru excentric

800px-Capela_Palácio_da_Regaleira

Simbolistica întregului castel te duce cu gândul la Ordinul Cavalerilor Templieri, la legendele maurilor și la ritualurile secrete ale celor mai bogați oameni ai Portugaliei. Domeniul din Sintra are o istorie fascinantă, care coboară până în Neolitic. Vestigii importante au fost descoperite din Epoca Fierului și apoi din epoca ocupației romane. Primul rege portughez care și-a construit aici o resedință de vară a fost Afonso Henriques, pe la începutul anilor 1100. În anii 1300, aici se adăposteau cavalerii templieri, apoi castelul a revenit pe rând tuturor regilor și reginelor care au domnit în Portugalia. Dar niciodată nu a arătat atât de spectaculos ca în vremurile moderne! Aspectul actual, arhitectura complexă cu elemente ezoterice, turnuri și dantelării maure, cu simboluri masonice și linii gotice i se datorează lui Monteiro ”Milionarul”. Bogătașul excentric, preocupat de misterele naturii și de tainele magiei, a cumpărat domeniul în anul 1904 și l-a modelat după capriciile sale. Se spunea despre Monteiro, moștenitorul unei familii de vază din Rio Janeiro care făcuse avere din cafea și pietre prețioase, că era generos în public, dar foarte secretos în ceea ce privește viața lui privată. Se credea că a fost unul dintre marii maeștri masoni ai acelor vremuri și că descoperise un mecanism complicat prin care putea stăpâni timpul. Noaptea, era maestrul unor ceremonii complicate prin care încerca să supună legile naturii și să atingă iluminarea supremă, să pătrundă secretele universului și ale Divinității.

credit foto: Wikipedia

Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Portugalia!