Duminica Mironosițelor este pentru inimi smerite și iubitoare

În limbaj comun, termenul de mironosiță se referă la femeia ipocrită. Dar cele cărora li adresează sărbătoarea au fost astfel denumite, căci erau purtătoare de mir. În sens bisericesc, mironosițe sunt toate femeile. Soții și mame deopotrivă, gospodine, care își îndreaptă pașii către biserică cu credință și curaj în suflet. Dacă pentru Mântuitorul Iisus Săptămâna Patimilor a fost durere şi suferinţă, tot asta au simțit și acele femei care împreună cu Maica Domnului au petrecut o săptămână plină de lacrimi şi jale până la Înviere.

Mironosițe sunt toate femeile

Maica Sfântă a fost însoţită, mângâiată şi înconjurată întotdeauna de ele. Chiar și când toţi ucenicii s-au împrăştiat de frica evreilor, ele au fost martore la toate cele întâmplate pe dealul Golgotei și au devenit ținta batjocurei și umilinței mulțimii venite să asiste la răstignire. Maria Magdalena, Salommea, Ioana, Marta, Maria, Maria lui Cleopa şi Suzana L-au slujit pe Mânuitor și pe ucenicii Săi, au fost martore la suferinţele lui Isus, la îngroparea şi la Învierea Lui.

Îngerul le-a transmis mironosiţelor mesajul dumnezeiesc: „Mergeţi și spuneţi ucenicilor Săi şi lui Petru că va merge înainte de voi în Galileea. Acolo vă va aştepta, precum v-a spus.” Iisus le spusese deja apostolilor aceste lucruri, la Cina cea de Taină. „După ce voi învia, voi merge înaintea voastră în Galileea.” Este vorba despre o regiune care se afla pe Muntele Măslinilor. Totuși, drept urmare, mironosiţele au ieşit de la mormânt, pline de frică şi de uimire. Sfinţii Părinţi le-au aşezat în rândul apostolilor, întocmai cu ei. În tradiția armenească, această zi e numită Duminica verde.

Sursa foto: parohiagherghiceanu.ro