De ce e obligatoriu să mergi la Denia Canonului cel Mare

Cea de-a cincea săptămână a Păresimilor, adică a Postului Paștilor, aduce un moment de maximă pocăință pentru credincioși. Biserica Ortodoxă ține Denia Canonului cel Mare. Cunoscută și ca Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Acest Canon se citește, pe frag­mente, în prima săptămână a Postului Mare. Lunea, marțea, miercurea și joia, în cadrul Pavecerniței. Și în întregime, la Denia de miercuri, din săptămâna a cincea a Păresimilor, la Utrenie. În acest an, se va oficia pe 21 martie.

Ce înseamnă Denia Canonului cel Mare

Este vorba despre o slujbă formată din două piese imnografice deosebit de frumoase. Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul/Cretanul și Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Patriarhului Serghie al Constantinopolului. Sufletul credinciosului are acum oportunitatea de a cunoaște profunzimea Tainei mântuirii. Dar și pilda vieții Cuvioasei Maria Egipteanca, un model de pocăință și smerenie. Este „cheia” ce deschide calea către Taina Învierii. Frumusețea și profunzimea versurilor impresionează până la lacrimi orice credincios, deschizând astfel calea către lumina Învierii.

Acest Canon prezintă istoria mântuirii neamului omenesc și poartă denumirea de „cel Mare” și pentru lungimea lui, dar și pentru profunzimea pildelor. În această slujbă se împletesc cele mai importante teme biblice. Cei ce participă la slujbă nu sunt simpli spectatori, ci simt farmecul inegalabil al călătoriei spirituale de la facerea lumii până la viaţa veşnică. Fiecare eveniment este prezentat ca o realitate a vieţii, lăsând credinciosul să conştientizeze păcatul, să se pocăiască.

Învață despre Maica Domnului

Tot în cea de-a cincea săptămână din Postul Paștelui, în seara zilei de vineri, se oficiază Denia Acatistului Sfintei Născătoare de Dumnezeu, cunoscut și ca Acatistul Bunei Vestiri. Acesta este un imn de laudă, închinat Maicii Domnului, alcătuit din 24 de strofe pline de învățături și de înțelepciune. A fost scris de către patriarhul Serghie al Constantinopolului și oferă date importante despre Fecioara Maria, cea care a fost aleasă să devină Maica Pruncului Iisus Hristos.

Sursa foto: 123rf.com