Când ții degetele încrucișate, te rogi să ai parte de noroc. Originea acestui gest este veche, poate chiar din vremurile precreștine, când oamenii credeau că spiritele bune și norocul se întâlnesc la încrucișări de drumuri sau de ape.

Dar, în mod sigur, acest gest este legat de simbolul crucii și de gestul mult mai răspândit de a face semnul crucii pentru a invoca protecția lui Dumnezeu. Primii creștini se recunoșteau și se ajutau unii pe alții făcând semnul crucii.

Nevoia de protecție divină

Gestul de a pune în cruce degetele arătătoare arăta nu numai apartenența la credința creștină, ci și nevoia de protecție, de ajutor, de sprijin și înțelegere. Pe de altă parte, când doi confrați își încrucișau degetele arătătoare, gestul însemna prietenie și sprijin, dar și invocarea protecției divine pentru planurile lor.  

Trebuie menționat că simbolul crucii este mult mai vechi decât creștinismul, el fiind adesea folosit pentru a exprima perfecțiunea, divinitatea și cele patru puteri ale universului aflate în echilibru sau în cruce. Încă din vremurile păgâne, o dorință sau o vrajă exprimată deasupra unei cruci din crengi de copac sau din pietre se credea că are cei mai mulți sorți de izbândă.

Dacă, la început, două persoane își puneau degetele arătătoare în formă de cruce pentru a-și împlini o dorință sau pentru a invoca sprijinul divin, cu timpul gestul magic a evoluat și azi ne încrucișăm degetul mijlocul peste degetul arătător.

Degetele încrucișate și minciuna

De la un ritual magic profund, cu numeroase implicații, ca orice superstiție, semnul degetelor încrucișate și-a pierdut din semnificația inițială. Cu timpul a început să fie folosit pentru lucruri mai puțin importante, chiar și pentru mici minciuni.

Spui o minciună și ții degetele încrucișate la spate, să nu se vadă, dar să îți poarte noroc și să nu fi prins cu minciuna. La fel, poți folosi degetele încrucișate, dar ascunse în buzunar sau la spate, atunci când faci o promisiune pe care știi că nu o vei onora.

Nu se știe de unde a apărut legătura cu minciunile și promisiunile false, dar gestul pare să fi fost folosit la începuturi în armată, printre soldați.

Când trebuie să folosești degetele încrucișate să te protejezi

În superstițiile românești, cel mai adesea trebuie să ții degetele în cruciș când treci pe sub o scară. Se spune că este un spațiu unde te pândesc tot felul de pericole și este bine să ții degetele încrucișate pentru a te feri de ghinion.

De asemenea, trebuie să mai ții degetele încrucișate când spargi ceva, de obicei o oglindă, dar și obiecte mai scumpe precum telefonul sau ochelarii. Și se mai țin degetele încrucișate noaptea târziu, când mergi pe o stradă pustie, unde pot fi pericole la tot pasul.