Dragobetele, pe care l-am reînviat odată cu multe tradiții frumoase după căderea comunismului și pe care îl sărbătorim pe 24 februarie, pare să fie una dintre cele mai vechi ființe magice din tradițiile și obiceiurile românești.

Iar ziua în care este sărbătorit reprezintă cea mai veche sărbătoare de primăvară, care marca începutul unui nou an agricol.

”Dragobetele sărută fetele” spune o vorbă populară care păstrează esența celei mai vechi sărbători de primăvară. Este ziua iubirii și a logodnei, începutul unui nou an care trebuie să unească destine și să aducă spor în casă.

De ce se sărbătorește Dragobetele pe 24 februarie

În lumea veche a satului, Dragobetele era întotdeauna așteptat în ultimele zile de februarie, înaintea lui Mărțișor, care este o sărbătoare mai recentă decât cea dintâi.

În diverse zone din țară, Dragobetele mai era numit Granguru, Năvalnicul, Logodnicul Păsărilor, Dragomiru-Florea sau Sânt Ion de primăvară.

Imediat după Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul, care se ține pe 23 februarie, pe data de 24 februarie țăranii își pregăteau plugurile și sapele, ieșeau la câmp și prin grădini să încerce pământul și să înceapă lucrările de primăvară. Iar tinerii se întâlneau spre seară în sat să sărbătorească prin dans și voie bună începutul unui nou an agrar.

După 24 februarie se spunea că iese ursul din bârlog și începe nunta păsărilor, deoarece ele chiar sunt primele care simt apropierea primăverii, încep să își caute pereche și să își construiască noi cuiburi.

Fiul Babei Dochia din povești și zeu al iubirii

Dragobetele era un fel de ființă mitologică, un zeu protector al iubirii și al tinerilor și se pare că l-am moștenit chiar din legendele și poveștile dacilor. Mergând pe firul lor, el poate fi asemuit cu fiul Dochiei, un tânăr năvalnic, viteaz, care le fura inima fetelor și care îi ajuta pe flăcăi să își găsească iubirea, așa cum făcea Eros în legendele grecilor antici.

El mai poate fi asemuit lui Cupidon, din mitologia romană, un fel de gardian al dragostei, înzestrat cu puteri miraculoase, care putea face pe oricine să se îndrăgostească dacă îi trimitea o săgeată plină de iubire direct în inimă.

Dar Dragobetele nostru avea o misiune mult mai complexă la început de primăvară. El dădea tonul din văzduh la nunta păsărilor și a animalelor, el trezea natura la viață și răspândea căldura soarelui să iasă florile și să înmugurească pomii.