Tradiția populară românească mai păstrează încă sărbătoarea de Dragobete. Și asta pentru că dragostea pune pe jar multe inimi, mai ales ale fetelor în căutarea ursitului.

Dragobetele sărută fetele

Una dintre legendele despre Dragobete povestește că era O legendă spune că fiul Babei Dochia, flăcău chipeș și mare iubăreț. De aici i s-au tras și alte nume în popor, precum „Năvalnicul”, „Cap de primăvară” sau „Logodnicul Păsărilor”. Pe vremuri, exista un obicei, potrivit căruia, la ceas de prânz, fetele ieșeau pe ulițe, iar băieții le fugăreau, ca să le fure câte un sărut. De unde și zicala „Dragobetele sărută fetele”.

Mai aproape de zilele noastre, tinerii s-au obișnuit să se strângă la petreceri, pentru a se cunoaște mai bine și a se putea îndrăgosti unii de ceilalți. Așa s-a născut și superstiția că, dacă o fată e sărutată de Dragobete, sigur se mărită în acel an. Se mai crede că logodnele încheiate în această zi sunt trainice și se încheie cu nunți, până la sfârșitul anului.

De Dragobete, e petrecere

De Dragobete, e veselie mare. Așa cere datina străbună. Și asta pentru că e ziua zeului tinereții, al veseliei și al iubirii la vechii daci. Se fac petreceri, neapărat alături de omul iubit, dacă vrei să rămâneți împreună pentru totdeauna. Se mai spune că cei care merg la cules flori în această zi și iau parte la petreceri vor fi sănătoși tot anul. Ghioceii, viorelele, tămâioasa și năvalnicul ocupă loc de cinste în poalele culegătorilor, mai ales că aceste plante se folosesc și la farmece și descântece.

Ca să fie drăgăstoase și mai arătoase tot anul, femeile măritate țin morțiș să atingă un bărbat străin de Dragobete. Tot legile nescrise din străbuni spun că toată lumea trebuie să fie fericită, iar bărbatul care supără o femeie în această zi va avea parte numai de ghinioane! Nu ai voie să plângi, dacă nu vrei să ai parte numai de rele tot anul! Iar de vrei să afli cum va fi relația ta, trebuie să iei două nuci, pe care le numești înainte cu numele voastre, și să le pui, în același timp, să ardă pe foc. Trebuie să urmărești ce se va întâmpla cu ele. Dacă ard mocnit, până se transformă în jar, înseamnă că iubirea voastră va fi de durată și armonioasă. Însă, dacă pocnesc, se crapă, se desfac, veți avea parte de multe certuri, de luptă de orgolii.

Sursa foto: 123rf.com