Când ții degetele încrucișate și faci o promisiune, repeți fără să știi un ritual străvechi și plin de mister. Există o teorie conform căreia obiceiul ar fi apărut în creștinismul timpuriu și era un gest simbolic de recunoaștere.

În primele secole ale erei noastre, creștinii erau persecutați și se fereau de autoritățile romane. Pentru a se recunoaște între ei, aveau un salut secret și anume își puneau degetele arătătoare în cruce când se întâlneau la rugăciuni.

Există și alte teorii conform cărora gestul ar fi mult mai vechi, din perioada babiloniană, iar creștinii l-au adoptat pentru că avea un rol de protecție.

Dacă ții degetele încrucișate, te protejezi de spirite rele și răzbunare

Conform unor studii are au analizat basoreliefurile antice, crucea reprezenta pentru strămoșii noștri un simbol sacru, ca o pavăză de orice rău. Ea reprezenta întretăierea și unirea forțelor benefice, care îi protejau de spirite rele și de forțele întunecate ale naturii.

Crucea era folosită în înscrisuri oficiale și în inscripțiile vechi din piatră cu mult timp înaintea creștinilor. Tocmai datorită rolului ei protector, a fost adoptată de adepții lui Iisus, care multă vreme au fost nevoiți să se întâlnească și să se roage în secret, fiind prigoniți în tot Imperiul Roman.

Pe vremea aceea, tinerii creștini nu doar că se salutau adesea încrucișându-și degetele, dar foloseau acest gest și când își făceau o promisiune sau când binecuvântau pe cineva, pentru a atrage asupra lor protecția crucii.

De unde vine gestul de azi de a-ți încrucișa degetele

Obiceiul acesta este străvechi și a fost folosit vreme îndelungată numai la întâlnirea a două persoane. În timpul războaielor, de asemenea era folosit de soldații care își făceau frați de cruce și care își făceau jurăminte și promisiuni să se ajute pe câmpul de luptă. De multe ori, însă, erau nevoiți să acționeze singuri, în secret, ascunși în tranșee, și atunci să încrucișeze două degete la spate, în semn de protecție și pentru a avea noroc în misiune.

De atunci, am început să folosim siguri gestul de a ne încrucișa degetele, să alungăm ghinionul și să atragem asupra noastră energiile bune pentru a ne proteja și pentru a ne ajuta să ne ducem la îndeplinire planurile.

Gestul a început să mai fie folosit și când spunem o minciună albă sau când facem o promisiune fără însemnătate, ca să ne ferim de răzbunarea celuilalt. Preoții mai spun că acest gest ține diavolul departe, care ar putea să îl atace pe cel care face o promisiune falsă și să îi încurce planurile.

În superstițiile populare românești, se mai spune că e bine să îți ții degetele încrucișate când ai în cale un obstacol sau pe cineva de care îți este teamă, când urci o scară abruptă sau mergi pe un drum necunoscut și periculos.

sursa foto: 123rf.com