Poate că cea mai frumoasă declarație a Suveranului Pontif, aflat în aceste zile într-o vizită istorică în țara noastră, va rămâne cea în care ne aduce aminte că România este Grădina Maicii Domnului.

În urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea ne aducea aminte că trebuie să fim mândri, să ne onorăm țara și să ne păstrăm cu mare grijă valorile spirituale, pentru că România este Grădina Maicii Domnului.

„România este Grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case. Este o mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă pe care o putem oferi mamei. Ei, mamei, să-i consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor şi al bisericii”, a spus Suveranul Pontif, menționează Mediafax.

De unde vine expresia Grădina Maicii Domnului

Viziunea Maicii Domnului la Bisericani

Viziunea Maicii Domnului la Bisericani

Doi dintre cei mai populari și iubiți suverani de la Vatican au vorbit elogios despre țara noastră și au folosit această expresie atât de plastică și sugestivă. În istoria bisericii noastre, însă, expresia este mult mai veche și este legată de o legendă cu totul deosebite de la Mănăstirea Bisericani din județul Neamț.

Tradiția spune că, în secolul al XV-lea, o parte din călugării de la această mănăstire au vrut să plece la unul dintre lăcașurile de cult de pe Muntele Athos. În timp ce unii dintre ei doreau să plece, iar alții nu știau încă ce drum să aleagă, li s-a arătat Maica Domnului pe scoarța unui stejar bătrân din grădina mănăstirii. La acest stejar, agățau adesea credincioșii o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul când se țineau slujbe în zilele de sărbătoare. Și la acest stejar s-a arătat Fecioara și le-a vorbit călugărilor să nu plece în Grecia, că și România este o țară binecuvântată și este ca o grădină în care Maica Domnului îi are în grija sa pe credincioși.

Despre această legendă a vorbit, cu ceva ani în urmă, Prefericitul Daniel, vorbind totodată și despre semnificația vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la București.

La Mănăstirea Bisericani, icoana Fecioarei face minuni

Frumoasa expresie România este Grădina Maicii Domnului este bine știută de cei care merg să se închine la mănăstirea Bisericani. Aici se află biserica cu hramul Buna Vestire și paraclisul ”Iconița” ridicat după ce chipul Maicii Domnului s-a arătat călugărilor rătăcitori.

Din cauza vremurilor tulburi din secolul al XV-lea, din cauza războaielor cu turcii și lipsurilor, călugării de la Bisericani trăiau în grote și în bordeie de pământ, în condiții grele. Mărturie stau și acum peșterile scunde unde trăiau Cuvioșii Chiriac și Iosif. Lor li s-a arătat Maica Domnului și i-a întors din drum, spunându-le că și țara noastră este grădina ei, nu doar Muntele Athos din Grecia.

Legenda mai spune că Sf. Iosif ar fi găsit în scorbura stejarului o frumoasă icoană cu Maica Domnului după ce aceasta i s-a arătat și i-a vorbit. În acest loc s-a ridicat apoi o mică bisericuță din lemn, iar credincioșii spun că este un lăcaș binecuvântat.

Icoana de la Bisericani a înfăptuit adesea minuni, vindecând bolnavii de plămâni și alte boli grele și alungând ispitele și duhurile rele.