Tradiția creștină spune că ziua de 5 ianuarie, când este Ajun de Bobotează, este o zi cu totul deosebită în care toți creștinii trebuie să țină post. Anul acesta, ziua de 5 ianuarie este o zi de vineri și mulți români obișnuiesc să postească. Dar cu atât mai mult, este bine să ții post în Ajun de Bobotează, iar tinerii sunt îndemnați de preoți să respecte acest obicei mai degrabă decât cei bătrâni.

Postul în Ajun de Bobotează aduce noroc la însurat

În multe zone din țară, flăcăii pe vremuri țineau musai post în Ajun de Bobotează. Ba chiar țineau post negru cât era ziua de lungă, nu beau decât apă, fără să mănânce decât după apusul soarelui.

O tradiție veche spune că tinerii care vor să se însoare în anul respectiv, au mai mari șanse să își găsească mireasă, dacă țin post înainte de Bobotează. Se crede că cine ține postul cu sufletul curat va primi un mesaj de la îngeri în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, iar îngerii îl vor îndruma către viitoarea lui mireasă.

Tot în această noapte, oamenii cred că se deschid cerurile și rugăciunile lor se împlinesc. De aceea, este bine să te rogi la Dumnezeu în ajunul Bobotezei pentru sănătate, pentru pace și liniște, pentru iubire și pentru bunăstarea familiei. Astfel, rugăciunile sunt grabnic ascultate și se vor împlini cât de curând.

Cum își află fetele norocul la măritat

Dacă flăcăii țin post și așteaptă un semn de la Dumnezeu, dacă au șansa să se însoare în acest an, fetele au și ele obiceiurile lor de Bobotează legate de iubire și căsătorie.

În unele zone ale țării, când vine preotul cu Botezul Domnului, tinerele își pun mărgelele pe pragul casei, astfel încât preotul să treacă peste ele. Așa se spune că vor fi mai frumoase și mai arătoase, mai îndrăgite și mai iubite de băieți.

După ce preotul sfințește casa, fetele de măritat îi cer un fir de busuioc sau încearcă să fure unul din mănunchiul folosit de preot și înmuiat în agheasmă. Seara, leagă un fir roșu de mătase la busuioc și un inel de aur de la mama sau bunica lor. Apoi îl pun sub pernă și se roagă să își viseze ursitul.

Românii păstrează din vremuri vechi aceste obiceiuri de Bobotează prin care speră să atragă dragostea, să își găsească perechea și să facă nuntă cât de curând. Ritualurile care azi și-au pierdut semnificația se împletesc cu tradițiile și credințele creștine, iar oamenii cred că rugăciunile și dorințele lor vor fi mai ușor de împlinit la marile sărbători precum Boboteaza, Sfântul Ion sau Sfântul Andrei.