Tradiția de a purta al doilea nume de botez este veche de pe vremea romanilor, dar abia prin anii 1700 s-a răspândit prin țările din Vest și apoi în America.

Romanii purtau întotdeauna trei nume:

Praenomen: binecunoscutul prenume

Nomen: numele de familie

Cognomen: ramura familiei din care făcea parte.

Cu cât aveai mai multe nume, cu atât erai mai respectat, deoarece numele și mai ales acele cognomen arătau istoria și vechimea familiei din care se trăgeau părinții. Femeile purtau și ele câte două prenume, cot la cot cu bărbații, doar sclavii aveau voie la un singur nume de botez.

Nume de sfânt sau nume din familie

O vreme, mai ales în veacurile Evului Mediu, copiii erau botezați cu nume de sfinți în țările creștine, să fie protejați de aceștia și totodată să arate apartenența la o familie creștină.

Cu timpul, părinții au început să le dea copiilor nume după membrii familiei cei mai însemnați sau cei mai apropiați, cum ar fi un bunic războinic sau o mătușă care era și nașă. Se mai foloseau și numele bunicii din partea tatălui, care era un fel de matroană în familie.

Uneori, părinților sau nașilor le era dificil să aleagă un singur nume. Dar problema era rezolvată foarte simplu, iar copiii primeau și un nume de sfânt și un nume cu tradiție din familie. Acest obicei se mai păstrează și azi, mulți dintre noi având un nume de sfânt, prilej de sărbătoare și petrecere în plus peste an, și un nume modern, ales de părinți sau de nași.

Cum se alege azi al doilea nume de botez

În virtutea tradiției și din respect pentru rudele cele mai dragi, de multe ori al doilea nume de botez al copilului este numele unei bunici sau al unui bunic. În acest caz, părinții își arată respectul și afecțiunea față de unul dintre bunici și totodată speră ca spiritul și numele bunicii/bunicului să fie un înger păzitor pentru copil.

Tot în virtutea tradiției mai noi, al doilea nume de botez este al nașului/nașei, care este iubită și respectată de părinți și care este totodată tatăl/mama spirituală a copilului. Numele nașului sau al nașei este ales în speranța ca ei să fie în timp un adevărat model pentru copil.

Uneori, al doilea nume al copilului poate fi un nume foarte îndrăgit de mamă, un nume de vedetă, numele unei personalități marcante sau al unui om care a jucat un rol important în viața unuia dintre părinți, fără să le fie rudă. În acest caz, părinții au ales numele datorită faptului că persoana respectivă i-a impresionat în mod profund sau în semn de recunoștință.

Vezi şi cum să-ți amintești numele persoanelor nou cunoscute!