Potcoava norocoasă este unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană. Este un talisman protector care poate fi întâlnit și în anumite regiuni din Asia și Orient.

Pe la noi, multe gospodării erau păzite de potcoave, și nu doar locuința în sine a gospodarului, ci și atelierul lui sau grajdul cu animale.

Norocul se călește în foc

Potcoava meșterită din fier, călită în foc și purtată pe drumuri lungi de cai, era considerată un simbol al puterii, al rezistenței și al protecției. Meseria fierarilor în sine era considerată cu multe veacuri în urmă o meserie foarte grea, dar norocoasă. Cine o învăța, avea parte de bunăstare toată viața.

Așa se face că potocoavele meșterilor fierari au căpătat în timp o aură protectoare. Și apoi, se întâmpla atât de rar să găsești o potcoavă pierdută de vreun cal, că era un adevărat noroc și era musai să o aduci acasă și să o bați în cuie la poartă.

Cum trebuie ținută potcoava în casă

Potcoava se prinde de un stâlp de lemn sau de tocul ușii, dar este obligatoriu întoarsă cu brațele în sus, sub forma literei U. Așa, potcoava ține tot norocul casei.

O potcoavă răsturnată pierde norocul și lasă nenorocirile să intre pe poartă.

În unele comunități creștine vechi, potcoava se bătea în cuie pe peretele dinspre răsărit întoarsă ca litera C, de la creștin și Crist sau Hristos.

Erau și unele zone în Europa veche unde potcoava se punea în mod special la poartă ca litera U întoarsă cu brațele în jos, să își reverse norocul asupra tuturor celor care treceau prin poarta respectivă.

Superstiții haioase legate de potcoava norocoasă

Potcoava este cu adevărat norocoasă dacă este una uzată sau căzută de pe copita unui cal.

O potcoavă găsită pe drum este de zece ori mai norocoasă decât una cumpărată. Este cu atât mai valoroasă, dacă o găseşti cu cuiele în ea.

Dacă găsești pe drum potcoava norocoasă, trebuie să scuipi imediat pe ea, şi apoi să o arunci în spate peste umărul stâng în vreme ce îţi pui o dorinţă. Dacă vrei să ţi se împlinească, dorinţa trebuie să rămână secretă.

Potcoava făcea parte și din arsenalul celor care se ocupau cu magia și era folosită la vrăjile de deochi, de iubit și de sănătate.

Citește mai mult despre talismanele care protejează sănătatea!

sursa foto: 123rf.com