La botez, când bebelușul este creștinat și este uns cu mir în frunte, el primește darurile lui Dumnezeu și i se deschide inima către credință. Așa spune tradiția bisericească, iar românii păstrează această tradiție la loc de cinste, pentru că botezul și miruirea sunt binefăcătoare pentru copil și pentru familia sa deopotrivă.

De ce are mirul proprietăți binefăcătoare

Uleiul miraculos, în care se pun 39 de arome din flori, plante și rășini, a fost preluat din tradițiile iudaice vechi. Conform obiceiurilor de înmormântare, Iisus a fost spălat și uns cu mir aromat înainte de a fi depus în mormântul lui de piatră. Așa se obișnuia la evrei din tată în fiu, de sute de ani.

Esențele și uleiurile vegetale folosite pentru mir au toate proprietăți benefice pentru sănătate. Rețeta în întregime este secretă, dar se cunosc o parte dintre ele. Spre exemplu, smirna, tămâia, uleiul de mentă, uleiul de eucalipt, uleiul de măsline sunt recunoscute deja pentru beneficiile pe care le au pentru imunitate, pentru digestie și ficat, pentru durerile de cap, pentru tensiune și pentru inimă.

Dar Marele și Sfântul Mir este, înainte de toate, taina credinței și a iubirii lui Dumnezeu, pe care o primim când suntem creștinați. Oamenii mai spun că acest mir are puteri miraculoase și poate alunga bolile și necazurile, blestemele și sărăcia, dar acestea sunt mai degrabă vorbe.

De ce ne unge preotul cu mir în frunte

În afară de ritualul botezului, preotul folosește mirul doar în câteva momente foarte importante din viața unei comunități bisericești, dar mai ales la sfințirea unei noi biserici.

Așadar, marele mir se folosește în cazul credincioșilor de rând numai la botez. În celelalte zile de sărbătoare, după slujbă, cu anumite ocazii, preoții folosesc un ulei aromat pentru a unge fruntea și încheieturile mâinilor celor care vin la el pentru împărtășanie.

Miruirea aceasta cu ulei simplu nu se face peste tot, în toate bisericile ortodoxe. Ea nu este, spre exemplu, folosită în Grecia sau în Rusia. Nici la noi în țară nu se face în același fel în toate regiunile. În unele parohii din Moldova se folosește în toate duminicile, în alte zone se folosește doar la marile sărbători.

Uleiul sfințit se crede că are puteri tămăduitoare

Preotul ne unge cu un ulei sfințit, folosit și la candele,  în frunte și la încheieturi, acolo unde se află sufletul, inima și viața. Mulți credincioși își cumpără ulei sfințit pentru acasă și repetă acest ritual la marile sărbători după ce se închină la icoane.

Ei sunt convinși că are puteri tămăduitoare, deși ceea ce cumpără ei de la biserică nu este sfântul mir folosit la botez. Acesta nu se vinde și nu se folosește decât la ocazii speciale de către preoți.

Femeile îl folosesc îndeosebi pentru copiii bolnavi. Este o formă de protecție și de speranță care, chiar dacă nu are efecte imediate, are binefacerile ei pentru suflet, mai ales în perioadele cele mai grele.