Anafura binecuvântată la biserică, în timpul slujbei, trebuie luată după rugăciune și cu mare evlavie. Nu este doar un simplu obicei pentru a le arăta celor din jur ce credincioși suntem noi. În timp ce ne rugăm și gustăm din această pâine sfințită, trebuie să ne gândim că facem un act duhovnicesc și că asupra noastră coboară pacea pe care ți-o dă credința curată.

Cum folosește preotul prescura adusă la biserică

Prescura și lumânarea sunt luate drept ofrandă la biserică, iar dintre prescurile aduse de credincioși, preotul alege de obicei cinci cu care sărvârșește proscomidia. Aceasta din urmă este prima parte a liturghiei, când preotul pregătește și binecuvântează cinstitele daruri, și anume pâinea și vinul. Din prescurile a patra și a cincea, preotul pregătește miridele, mici îmbuncături de pâine pe care le înmoaie în vin, pentru pomenirea tuturor, și a celor vii, și a celor morți.

Anafura binecuvântată la Împărtășanie

Apoi, din prescurile rămase de la Împărtășanie se face anafura care se împarte la sfârșitul liturghiei și pe care credincioșii trebuie să o mănânce dimineața devreme, după ce se roagă. Este foarte important ca anafura să fie luată într-un moment de liniște și de rugăciune, fără gânduri negre și griji, astfel încât sufletul să se simtă mai liber și mai liniștit în ziua aceea. Anafura trebuie luată cu evlavie, ca pe o binecuvântare, și nu ca pe un simplu obicei ritualic.

Cele mai profunde semnificații pe care le are anafura

Așa cum știm că pâinea și vinul reprezintă trupul și sângele Domnului, așa trebuie să ne amintim mereu că anafura poartă pecetea sacrificiului lui Iisus și a tuturor sfinților martiri.

Se știe din vechime că trebuie să ai și sufletul, și trupul curat înainte de a gusta din anafură. De aceea, trebuie luată întotdeauna dimineața, imediat după slujbă.

Dacă o iei acasă, o poți păstra câteva zile la rece, învelită într-un șervet de bumbac. Dimineața, după ce te spei pe față și spui o rugăciune pentru sănătatea și liniștea familiei tale, poți lua o bucățică din anafura binecuvântată, să continui astfel starea de rugăciune.

Gustarea anafurei trebuie însoțită de fapte bune și de o gândire dreaptă. Nu rosti niciodată un neadevăr și nu face nimănui un rău, dacă ești credincios și dacă te împărtășești cu aceste bucățele de pâine binecuvântate de preot în numele Domnului.