Dansul de la nuntă, cel sfânt

Mirii au parte de două dansuri importante, dacă am putea spune așa.

Primul are loc în Biserică și este realizat împreună cu nașii de cununie și preotul.

Acest dans ritualic presupune ocolul mesei pe care se află Sfânta Evanghelie de 3 ori.

Dansul sfânt de la nuntă este un obicei vechi ce apare în manuscrise începând cu secolul 13 și este legat de același tropar care se intoneazî și astăzi – Isaie dănțuiește.

Este un fel de cântec vesel, ritmat, închinat Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu și face referire la previziunea lui Isaia cu privire la nașterea Mântuitorului din Fecioara Maria.

Acest tropar nu a foşt scris pentru slujba nunţii şi nici nu se referă direct la aceasta, dar alegerea lui a fost socotită de evlavia populară drept una dintre componentele principale ale nunţii.

Preotul este un reprezentant al lui Iisus, în acest dans.

Cele trei hore sunt o triplă reluare a simbolului cercului

Forma geometrică a zidurilor din jurul templelor şi a oraşelor de altădată – cercul – figurează eternitatea şi exprimă protecţia.

Este şi semnificaţia procesiunilor liturgice în jurul templului, reproducând simbolic infinitul, ele transformă o suprafaţă profană în spaţiu sacru.

Același dans este prezent și la Botez

La Botez – când pruncul este purtat în braţe de naş şi însoţit de preot – se înconjoară, într-un dans ritual, Sfânta Evanghelie, adică pe Hristos, şi cristelniţa, pântecele din care s-a născut a doua oară, scrie creștinortodox.ro

Cântecul Isaia dănțuiește

1. Isaie, dănţuieşte; Fecioara a avut în pântece şi a născut Fiu pe Emanuel, pe Dumnezeu şi Omul, Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu-L, pe Fecioara o fericim.

2. Sfinţilor mucenici, care bine v-aţi nevoit şi v-aţi încununat, rugaţi-vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre.

3. Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule, laudă Apostolilor şi bucuria Mucenicilor, a căror propovăduire este Treimea cea de o fiinţă.

Sursa foto