Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Cuviosul Teodosie cel Mare pe data de 11 ianuarie. Mormântul său se află și astăzi în mănăstirea care îi poartă numele, aflată în apropiere de Betleem, pe drumul care leagă Biserica Nașterea Domnului de Mănăstirea Sfântului Sava. Teodosie cel Mare este cunoscut și pentru faptul că a decretat creștinismul orthodox ca religie oficială a Imperiului Roman.

Cuviosul Teodosie cel Mare

Cuviosul Teodosie cel Mare își are originile în ținutul Capadociei, pe teritoriul Turciei de azi. A venit pe lume într-o familie de credincioși creștini evlavioși. Încă de foarte tânăr, a ales calea călugăriei, ucenicind, la Ierusalim, pe lângă mari reprezentanți ai Bisericii, de la care a deprins învățături legate de viața monahală. Apoi s-a retras în sihăstrie, alături de un pustnic numit Longhin, într-o peșteră aproape de Bethleem.

Potrivit tradiției locale, Cuviosul Teodosie a fost călăuzit de Dumenzeu spre această peșteră, spre aceea în care s-au odihnit cei Trei Magi de la Răsărit, după ce s-au închinat Pruncului Iisus.

Vreme de o jumătate de veac a viețuit numai cu ierburi și plante din sălbăticie, rugându-se necontenit. Astfel, cu timpul, s-a dus vestea minunilor pe care le-a săvârșit prin credință nesfârșită și, treptat, i s-au alăturat mulți ucenici.

Spre sfârșitul secolului al V-lea, între anii 476-500, Sfântul Teodosie a construit o biserică și a organizat o mănăstire de călugări, lângă peștera în care viețuia, acolo unde a pus și bazele vieții monahale de obște. Din acest motiv a fost și numit începător al vieții de obște.

Mănăstirea întemeiată de Sfântul Teodosie cel Mare este situată în estul localității Ubediyyeh, numită în vechime și Cathismus, la o distanță de 12 km de Betleem.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a stins din viață în jurul anului 532 și a fost înmormântat în peștera în care a viețuit jumătate din viață. Mormântul său se află și astăzi la mănăstirea care îi poartă numele, alături de alte câteva mormite, iar peștera este încununată cu o capelă din care pornesc, în jos, trepte săpate în piatră.

De asemenea, în peştera celor trei magi se află mormintele Sfinţilor Teodosie şi Ioan Moshu şi mormintele Sfintelor Evloghia, Sfânta Sophia, Sfânta Theodoti şi Sfânta Maria, soţia Sfântului Xenofont şi mama Sfinţilor Arcadie şi Ioan.

Oarecum în umbra marilor evenimente de început de an, data de 11 ianuarie este, totuși, trecută cu cruce neagră în calendar. Este ziua în care Biserica Ortodoxă îl pomenește cu fastul cuvenit pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, Începătorul vieții de obște. Este un prilej de sărbătoare și mare bucurie pentru bisericile care poartă hramul sfântului. În București, există un singur lăcaș de cult cu hramul „Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare”. Este vorba despre Biserica Spitalului „Sfântul Luca”. Aici se află și o părticică din moaștele sfântului.

Rugaciuni catre Sfantul Teodosie cel Mare

„Sădit fiind în locașurile Domnului tău, cu preastralucitele tale fapte bune ai înflorit și ai înmulțit fiii tăi în pustiu, cu ploile lacrimilor tale udandu-i, pastorule al turmelor lui Dumnezeu. Pentru această, strigăm ție: Bucură-te, Părinte Teodosie!”

„Mulțimile călugărilor, te cinstim pe ține, indreptatorule Teodosie, părintele nostru, că prin ține am cunoscut a umblă, cu adevărat, pe cărarea cea dreapta. Fericit eșți că lui Hristos ai slujit și ai biruit puterea vrajmasului. Cel ce ești împreună vorbitor cu îngerii, iar cu drepții și cu cuviosii împreună-locuitor, roagă-te Domnului să miluiasca sufletele noastre.”

„Impodobindu-ți sufletul tău cu înfrânare, cu dureri și cu rugăciuni, cu dumnezeiască cuviință te-ai făcut părtaș cuvioșilor, pururea slăvite, și daruri de minuni cu adevărat ai primit, spre a tamadui neputințele celor ce te cinstesc pe ține cu credință. Drept aceea și mulțimile demonilor gonind, dai tamaduiri oamenilor în dar, de Dumnezeu purtatorule Teodosie. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli celor ce prăznuiesc cu dragoste sfânta pomenirea ta.”

Sursa foto: iconandlight – WordPress.com; crestinortodox.ro