Frumusețea lui fascinantă avea să atragă din timpuri foarte vechi numeroase taine, superstiții și credințe mistice. Curcubeul este văzut adesea ca un simbol al cerului senin, al păcii, al iubirii și al speranței.

Dacă apare după ploaie, el promite liniște și armonie, promite o atmosferă senină și mai ales comuniune între cer și pământ. Adesea, minunatul arc de culori din cer înseamnă înălțarea spirituală a celui care crede în valorile lui.

În credințele vechi, curcubeul era trimis de zei

În Grecia antică, arcada colorată care apărea pe cer după ploaie era simbolul zeiței Iris, o tânără fecioară cu aripi de aur, care purta mesajele lui Zeus către muritori. Grecii credeau că Iris deschide în fiecare seară bolta cerească, lăsând oamenii să vadă regatul plin de stele unde trăiau zeii. Iar ziua, când trimitea un curcubeu pe bolta cerească, Iris transmitea un semnal din partea celor mai puternice divinități.

Și romanii credeau că acest arc peste cer în toate culorile era un fel de scară sau o cale magică folosită de zeul Mercur să coboare printre muritori. Pentru ei, era un semn benefic, deoarece Mercur aducea bani, ajuta comerțul și răspândea noroc.

Mayașii sau polinezienii aveau și ei diverse credințe pozitive despre curcubeu, considerând că era o cale divină și totodată un semn pentru bunăvoința zeilor care îi fereau de necazuri și calamități.

Arcul multicolor și norocul omului

În Anglia există o credință veche conform căreia, dacă vezi un curcubeu pe cer, trebuie să desenezi imediat o cruce pe pământ și să te rogi la Dumnezeu să îți împlinească o dorință. Și această credință, deși a căpătat o formă creștină, provine tot dintr-un obicei păgân de a cere divinităților anumite daruri sau favoruri.

În America, mulți copii cred că la capătul curcubeului este îngropată o comoară, doar că este aproape imposibil să ajungi acolo. Capătul de pe pământ al curcubeului rămâne întotdeauna un mister.

Această credință vine dintr-o legendă mai veche, de sorgintă irlandeză, care spune că orice curcubeu îți arată unde este îngropată o oală cu aur. Și polonezii au o credință asemănătoare care spune că pe firul curcubeului, îngerii trimit aur către pământ. Cine ajunge la el, este un om fericit și bogat pe viață.

Tu știi care sunt culorile curcubeului?

La români, curcubeul este brâul lui Dumnezeu

Multe superstiții și legende despre curcubeu transmit un mesaj pozitiv, dar multe altele sunt negative și transmit teama omului simplu față de un fenomen care nu era deloc înțeles în vremurile vechi.

Spre exemplu, chinezii credeau că un curcubeu este întins pe cer de un dragon și poate fura gândurile oamenilor. În alte țări, era de rău augur să arăți cu degetul spre curcubeu, să nu te lovească vreo năpastă. Iar în Peru, oamenii intrau în case, de teama curcubeului pe care îl vedeau mai degrabă ca pe un fenomen înșelător, decât ca pe o frumusețe a naturii.

La români, însă, curcubeul este brâul lui Dumnezeu și aduce veste bună pentru recolte. Dacă era roșiatic, se făcea vin bun, dacă era verzui, creștea porumbul înalt, dar dacă era albăstrui, putea să aducă secetă și foamete.

Tot pe la noi se mai spune că minunatul arc multicolor de pe cer își trage frumusețea din apele curgătoare sau din râurile care străbat ținutul. Cine ajungea la apa din care bea curcubeul, avea să fie fermecat și el, sănătos, frumos și puternic, întinerea pe loc și avea mult noroc în viață.

foto: Shutterstock

Afla si: Cum se formeaza curcubeul