Oricât de modernă ar fi rochia și coafura unei tinere care se pregătește de nuntă, cununa miresei nu ar trebui să lipsească din ținuta ei. Este, poate, cea mai frumoasă bijuterie, după inelul de logodnă, deoarece poartă cu ea semnificații deosebite.

Cununa miresei reprezintă uniunea cuplului

Prin delicatețea ei, prin florile, perlele și pietrele strălucitoare din care este făcută, cununa pe care trebuie să o poarte tânăra mireasă este un simbol vechi al iubirii și al uniunii.

În Moldova există o tradiție foarte veche conform căreia fata care acceptă o cerere în căsătorie, trebuie să împletească o coroniță din flori și să i-o dea flăcăului pe care îl dorește ca semn al legăturii dintre ei.

Coronița sau diadema miresei, chiar dacă nu este bătută în argint sau suflată cu aur, are semnificații prețioase în ziua cununiei. Ea reprezintă legământul de dragoste și prețuire pe care îl face o femeie, legătura dintre cei doi soți și mai ales speranța ca dragostea și căsătoria lor să fie nesfârșită, așa cum linia rotundă a unui cerc nu are sfârșit.

Cununa miresei este un cerc magic, un semn solar, care înfrumusețează mireasa, o protejează și îi dăruiește un farmec aparte, pe care o femeie nu îl poate avea decât în ziua nunții. De aceea, cununa nu va fi niciodată învechită sau demodată, așa cum nici voalul, care se prinde deseori de cunună, nu trebuie considerat perimat.

Coronița, o tradiție minunată din vremuri antice

Grecii antici purtau cununi de lauri pentru a-și onora zeii și pentru a sărbători evenimentele majore ale comunității lor. În China antică, mireasa purta o coroniță din flori de portocal sau flori mici albe care simbolizau iubirea și puritatea tinerei fete. Pe de altă parte, cum portocalii făceau în același timp flori și fructe, ei simbolizau fertilitatea și sănătatea.

Coroana Reginei Victoria a lansat o modă

Istoria consemnează faptul că Regina Victoria ar fi purtat o cunună din flori de portocal la nunta ei, împrumutând astfel unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de nuntă din China. Nunta Reginei Victoria, din anul 1840, a răspândit astfel tradiția de a purta o cunună din flori în fața altarului și mulți ani de atunci obiceiul s-a răspândit în Europa și America.

Să nu uităm că și azi prințesele și tinerele din Casa Regală Britanică poartă cununi pe cap la nuntă, chiar dacă multe tinere moderne refuză acest obicei.

În zilele noastre, marile case de bijuterii realizează coronițe și diademe sau tiare, cum se mai numesc aceste delicate bijuterii, din metale prețioase și pietre scumpe. Dar diademele sunt în așa fel concepute încât, după nuntă, mireasa le poate desface și le poate transforma în pandantive, cercei sau broșe, bijuterii pe care le poate purta ulterior cu multe alte ocazii.

foto: 123rf.com