Botezul Domnului continuă marile sărbători creștine de iarnă și este bine să primim preotul cu botezul în case, în primele zile din noul an. Preoții încep să meargă cu botezul pe la casele creștinilor între 2 și 5 ianuarie, iar fiecare dintre noi trebuie să ne pregătim sufletește pentru Bobotează sau Botezul Domnului.

De ce vine preotul cu botezul la casele creștinilor

Tradiția spune că orice bun creștin trebuie să meargă la biserică în ziua de Bobotează, pentru a primi Botezul Domnului și pentru a asculta slujba de sfințire a apelor și a întregii comunități. Iar preotul paroh ne ajută pe fiecare dintre noi să ne pregătim pentru Botezul Domnului și vine pe la casele noastre pentru a ne asculta păsurile, pentru a ne cunoaște mai îndeaproape și pentru a stropi cu agheasmă întreaga gospodărie, inclusiv animalele pe care le îngrijim.

Este un obicei străvechi, poate printre primele obiceiuri creștine pe care le-au adus apostolii creștinismului pe meleagurile noastre. Acest ritual plin de semnificații ne ajută să începem noul an cu gânduri curate, cu mintea luminată, cu pace și cu rugăciuni.

Sfințirea casei și mai ales a icoanelor din casă, sfințirea animalelor, a fântânilor, a porților și ușilor, a livezilor și tuturor acareturilor de pe lângă casă alungă relele și necazurile. Românii cred din moși-strămoși, că preotul cu botezul alungă bolile și supărările, aduce un cuvânt de pace și un sfat bun pentru fiecare, aduce liniștea în familiile dezbinate care acum trebuie să facă un efort pentru împăcare.

Binecuvântarea preotului și agheasma cu care stropește toată familia și casa este un simbol al milei lui Dumnezeu, un simbol al puterii Sale care ne va însoți în noul an și ne va ajuta să ne deschidem sufletele, să fim mai buni, mai toleranți și mai înțelepți.

Cum ne pregătim să primim preotul cu botezul

Încă din dimineața zilei de 2 ianuarie, gospodarii trebuie să curețe casele, să facă ordine, să arunce vechiturile și să își primenească întreaga casă. Preotul va intra în fiecare încăpere pentru a stropi cu agheasmă, iar în gospodăriile de la țară va intra și în cămară, în magazie sau în grajdul vitelor. De aceea, este bine să facem curățenie și să așteptăm preotul cu o locuință curată și gătită ca de Sărbătoare.

Icoanele trebuie șterse de praf și puse la vedere. În multe case, icoanele se împodobesc cu crenguțe de brad sau cu mănunchiuri de busuioc parfumat.

Când vine preotul cu botezul, trebuie să punem pe masa din camera principală o candelă aprinsă, o icoană cu Iisus Hristos sau cu Iisus și Maica Domnului, precum și un vas curat de dimensiuni mici, în care preotul va pune agheasma, apa sfințită la Boboteaza din anul trecut. Preotul va înmuia un mănunchi de busuioc în agheasmă și va stropi toată casa, curtea și tot ceea ce ține de gospodăria omului. Agheasma este un simbol al puterii dumnezeiești și ea aduce binecuvântare și pace pentru un creștin cu sufletul curat.

Pe vremuri, în casele cu fete mari, de măritat, preotul lăsa un fir de busuioc din mănunchiul său. Fetele legau firul cu ață roșie și îl puneau sub pernă, sperând să viseze în noaptea de 5 spre 6 ianuarie ce bărbat le este ursit.

Cum se păstrează agheasma adusă de preot

agheasma mică din Saptamana Luminata

Apa sfințită sau agheasma lăsată de preot se pune într-o sticlă curată, bine spălată cu apă fiartă și detergent înainte, să nu aibă mirosuri sau mizerie. Agheasma se păstrează lângă icoane și se folosește în perioadele cele mai grele sau în zilele de post negru. Se spune că un bun creștin care postește, trebuie să ia o mică înghițitură de agheasmă dimineața și să țină post până la asfințitul soarelui.

Agheasma este bună și în caz de boală sau necaz în familie. Se ia o înghițitură dimineața, pe nemâncate, se rostesc rugăciuni către Iisus și Maica Domnului. Acest ritual creștin ne ajută să ne întărim credința și să ne deschidem sufletul pentru un semn, pentru o veste bună, pentru un ajutor pe care îl primim în vremurile grele. Se spune că, alături de rugăciuni și de lumina lumânărilor, agheasma ne întărește în fața lui Dumnezeu și ne mijlocește să primim ajutorul Lui.

În ziua de 5 ianuarie, înainte de Bobotează, este bine să ținem post și să ne rugăm pentru sănătate, pentru pace și armonie în familie, înainte de a merge la biserică să primim Botezul Domnului.