Fumigațiile se numără printre cele mai vechi practici de vindecare. Erau folosite deopotrivă în Asia, în India, în Egiptul antic, în Grecia antică și apoi în bisericile creștine ale Evului Mediu.

Ierburile medicinale, bogate în uleiuri eterice, erau folosite cel mai adesea la fumigații. Acestea aveau darul de a curăța și purifica aerul pe care îl respirau bolnavii, induceau o stare de liniște și relaxare și contribuiau la atmosfera pioasă de reculegere.

Fumul alunga nu doar bolile, ci și duhurile rele

Se credea pe vremuri că fumigațiile cu plante sacre au puterea de a alunga duhurile rele, deochiul, bolile, energiile necurate care sălășuiau în casele cu oameni năpăstuiți de boli și de necazuri.

Fumul ierburilor de leac ajuta trupul, dar și sufletul, restabilea pacea și oamenii aveau mai multă încredere în puterea rugăciunilor lor. Șamanii indieni, spre exemplu, credeau că fumul se agață de tot ce este malefic într-o casă și risipește apoi afară toate relele, demonii, bolile și influențele necurate.

Cum se fac fumigațiile după ritualurile vechi

Este foarte important ca ierburile pe care le folosești să nu ardă, să nu ia foc. De aceea, este indicat să folosești cărbuni care ard mocnit, special concepuți pentru fumigații și pe care îi găsești în magazinele cu produse naturiste.

Fumul trebuie împrăștiat în cele patru zări, către cele patru puncte cardinale, iar primul trebuie să fie întotdeauna răsăritul, de unde vine lumina, viața și binecuvântarea divină.

Ierburile medicinale bune pentru fumigații

Din pleiada de flori și plante de leac ale românilor, doar câteva au proprietăți curative excepționale, care sunt accentuate prin fumigație. Salvia este cea mai cunoscută și utilizată în astfel de ritualuri. Este urmată de pelin, ienupăr, lavandă, busuioc, mentă, mușețel și crenguțe tinere de brad sau de cedru.

Salvia și pelinul simbolizează energiile pământului, ienupărul și busuiocul sunt reprezentative pentru foc, menta și mușețelul semnifică apa, iar bradul, aerul.

S-a demonstrat că fumul ierburilor vindecătoare conține numeroase componente eterice și uleiuri cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Fumul acestor plante medicinale combate deopotrivă microbii și energiile negative care se adună în casă, mai ales când a fost cineva bolnav.

De asemenea, fumigațiile ajută când te muți într-o casă nouă, când faci o schimbare importantă în locuință sau când familia trece printr-o perioadă mai grea și necazurile se țin lanț de tine.

sursa foto: 123rf.com