Mulți creștini se întreabă cum a înmulțit Iisus peștii și cum a săturat o mulțime de oameni care îi ascultau predicile. Acest episod este considerat unul dintre cele mai importante miracole înfăptuite de Iisus Hristos.

Chiar dacă preoții ne îndeamnă să interpretăm metaforic întreaga întâmplare, o echipă de oameni de știință, specialiști în mediu și zone lacustre, a încercat să găsească totuși explicația științifică. Spre surprinderea lor, Marea Galileii ascunde un fenomen curios care ar putea sta la baza episodului biblic.

Cum a înmulțit Iisus peștii

Într-una din zile, aflându-se lângă Marea Galileii, Iisus era înconjurat de o mulțime de oameni, care îi ascultau povețele și îi cereau sprijinul pentru cei bolnavi și neputincioși. O întreagă zi, el a stat de vorbă cu oamenii, s-a rugat alături de ei și s-a rugat pentru sănătatea lor, transmițându-le multe învățături în spiritul credinței către Dumnezeu.

Spre seară, însă, oamenii au început să se întrebe ce vor mânca, pentru că mulți erau deja flămânzi și se aflau la mare distanță de casele lor. Ucenicii Domnului i-au zis: „Locul este pustiu și iată că vremea a trecut; dă drumul mulțimilor ca să se ducă prin sate să-și cumpere mâncare…“. Răspunsul Mântuitorului i-a surprins, însă, pe ucenici: „Nu trebuie să se ducă; dați-le voi să mănânce!“.

Ucenicii Săi au fost uimiți pentru că ei nu aveau altceva de mâncare decât cinci pâini și doi pești, iar cei care trebuiau ospătați numărau „cinci mii de bărbați, afară de femei și copii“, ceea ce înseamnă că puteau fi peste zece mii de guri…

Evanghelistul Ioan descrie, mai departe, minunea săvârșită: cum a înmulțit Iisus peștii și pâinea, cum au fost împărțite porții generoase tuturor și cum au rămas la final atât de multe firimituri, că s-au strâns douăsprezece coșuri, purtate apoi de apostoli ca mărturie a minunii.

Ce au descoperit oamenii de știință

Marea Galileii din Biblie este de fapt lacul Kinneret, un lac în care se petrece un fenomen curios și, din când în când, numeroși pești ajung morți la suprafață.

Cercetătorii subliniază că Lacul Kinneret este natural stratificat: are un strat inferior rece, cu niveluri scăzute de oxigen, și un strat superior, mai cald, bogat în oxigen, unde trăiesc peștii. Din când în când, apare o inversiune termică, iar apele celor două straturi se amestecă, astfel încât apele foarte reci din adâncuri urcă la suprafață, nivelul de oxigen scade și numeroși pești sunt omorâți. Peștii ajung să plutească la suprafață, fiind ușor de cules de către populația aflată în zonă.

Cercetătorii au mai subliniat că toate condițiile din lac din vremea lui Iisus erau similare cu cele care duc la moartea masivă a peștilor în prezent. Se pare că modul în care a înmulțit Iisus peștii nu este chiar un miracol, ci un fenomen natural cauzat de vânturi și curenți puternici, care dezechilibrează ecosistemul lacului. Studiul lor a fost publicat în Water Resources Research.

Semnificația metaforică și religioasă a miracolului

Biblia nu menționează nicio furtună sau curenți puternici, dar poate că miracolul înfăptuit de Iisus are la bază acest fenomen natural. Modul în care a înmulțit Iisus peștii ar putea fi astfel explicat, dar cum se explică științific înmulțirea pâinilor și mai ales apariția miraculoasă a unor cantități atât de mari, încât să rămână coșuri întregi pline de firimituri.

Orice duhovnic ne sfătuiește să înțelegem mesajul acestui episod din Biblie în sens metaforic. În momentul în care ucenicii i-au atras atenția lui Iisus că oamenilor le este foame, iar El le-a răspuns ”Dați-le voi să mănânce!“, el i-a îndrumat pe ucenicii și apostolii Săi să se ocupe nu de hrana de zi cu zi, ci de hrana lor spirituală.

Aceasta era misiunea apostolilor săi: să hrănească spiritual mulțimile de credincioși cu învățăturile lui Iisus, iar faptele bune se vor înmulți singure de sute și mii de ori, dacă oamenii ascultă cuvintele lor!